Áramszünet verte ki az MTK-t a BL-ből

2009.08.13. 15:55 Módosítva: 2009.08.13. 15:55

Az MTK-s Várszegi-éra első bajnokcsapata az akkor még félelmetes Rosenborggal került össze a Bajnokok Ligája selejtezőjében, az 1997. augusztus 13-i első mérkőzésen mégis győzelemre állt. A 68. percben azonban megszűnt a villanyvilágítás a Hungária körúton és a kék-fehérek végül kettős vereséggel estek ki.

"Szeretnénk lenullázni a Rosenborgot. Gyorsan hozzáteszem, nüasznyi dolgok döntenek majd szerdán, illetve a visszavágón. Remélem, hogy a norvégok magassági fölényét technikával ellensúlyozzuk, és kapott gól nélkül utazhatunk Trondheimbe" - vélekedett a Nemzeti Sportban Illés Béla a BL-selejtező második fordulója előtt, ahová a bajnok MTK a Pjunik Jereván legyőzésével jutott. De nemcsak ő bizakodott, a játékosok között a 2-0 volt az általános tipp. Kenesei Krisztián még ennél is magabiztosabb volt: "Én azt is ki merem jelenteni, ha itthon nem kapunk gólt, lényegében megvan a továbbjutás, mert mi idegenben képesek vagyunk gólt lőni."

Ennél sokkal óvatosabban fogalmazott az edző, Garami József, aki szerint az MTK túl kortán ért a csúcsra és előrébb tart, mint amire képes.

"Ez színtiszta realizmus. De nemcsak én látom így, a vezetők is tisztában vannak az általam elmondottakkal - jelentette ki Garami, de persze leszögezte, be akarnak jutni a BL-be, nem előre magyarázkodik. - A saját csapatommal van gondom. Nincs összerakva a csapatom. Tudom, ez furcsán hangzik, de igaz. A tavalyi kezdőcsapatból két ember is kiesett sérülés miatt. Én mindig hátulról építkezem és most ráadásul a védelmem esett szét."

A norvégok egyik vezetője, a Werderrel német bajnok és KEK-győztes Rune Bratseth már egygólos vereséggel is megelégedett volna. Pedig a Rosenborg az előző szezonban negyeddöntős volt a sorozatban, miután a csoportkör utolsó meccsén Milánóban 2-1-re legyőzte a Milant. A legjobb nyolc között a címvédő Juventus búcsúztatta.

Az csak a mérkőzés napján vált véglegessé, hogy a televízióban nem lehet majd látni a BL-selejtezőt: Várszegi Gábor nem tudott megegyezni a Magyar Televízióval a jogdíjról.

A meccs aztán beigazolta Garami félelmeit, mégis egy teljesen váratlan fordulattal ért véget. A sportlap beszámolója szerint az MTK nem ijedt meg, sem hátul, sem elöl. A hazaiak szereztek vezetést a tizedik percben, Egressy szerencsés, de szemfüles gólja mégis a vendégeket nyugatta meg és a 14. percben egyenlítettek is. Sőt, a kapujából távolra kijövő Babos mellett Brattbakk góljával fordított a Rosenborg, Egressy azonban látványos lövéssel egyenlített a 45. percben.

A fordulás után Kenesei Krisztián visszavette a vezetést az MTK-nak, fordulásból, 18 méterről lőtt nagy gólt. Ezután a Rosenborg került fölénybe, de egyenlíteni már nem tudott, mert közbeszólt a technika.

A 68. percben ugyanis félig kihunytak a fények a stadionban, öt percig állt a játék. Majd újabb negyedórára az öltözőbe parancsolta a két együttest a török játékvezető. A negyedórából félóra lett, a csapatok folytatták a mérkőzést, ám csupán mintegy két percig volt világítás, utána ismét sötétbe borult a Hunágria köruti stadion. Az Elektromos Művek szakemberei többször is megpróbálták újraindítani a reflektorokat, de csak egy-két perces sikereik voltak, mert mindannyiszor kialudtak a fények. A török játékvezető, Cakae 22:55-kor lefújta a meccset és a holland ellenőr csütörtök 18 órára tűzte ki az újrajátszást.

Az ellenőr egyébként hiába próbálta elérni az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), nem járt sikerrel. Így is helyesen döntött, az UEFA szabályai szerint ugyanis nem lehet befejezni a félbeszakadt találkozót, hanem teljes meccset kell játszani, másnap vagy harmadnap. Ha rendbontás miatt szakad félbe egy meccs, akkor az UEFA illetékes bizottsága dönt a meccs időpontjáról. A Rosenborg egyébként szívesebben játszotta volna a második mérkőzést az Üllői úton, de végül maradt a Hungária körút. Az nem derült ki utólag sem, mi volt a hiba: az ELMŰ állította, a stadionon belül akadt probléma, az MTK-nál viszont jelezték, náluk minden rendben volt.

Jegyzőkönyv - kétszer

MTK Hungária FC-Rosenborg BK 3-2 (2-2) - az áramszolgáltatás kimaradása miatt a 68. percben félbeszakadt
1997. 08. 13., Hungária körút, 6000 néző, vezette: Cakae (török)
MTK: Babos - Kuttor, Csábi, Szamosi, Farkasházy, Molnár, Illés, Halmai, Egressy, Kenesei, Orosz
Rosenborg: Jamtfall - Heggem, Bragstad, Hoftun, Bergdölmo, Brattbakk, Strand, Skammelsrud, Berg, Jakobsen, Rushfeldt
Gólszerzők: Egressy (10., 45.), Kenesei (49.), illetve Rushfeldt (14.), Brattbakk (30.)

MTK Hungária FC-Rosenborg BK 0-1 (0-0)
1997. 08. 14., Hungária körút, 5500 néző, vezette: Cakae (török)
MTK: Babos - Kuttor, Csábi, Szamosi, Farkasházy, Zimmermann, Illés, Halmai, Egressy, Kenesei (63. Csertői Aurél, 85. Madar), Orosz
Rosenborg: Jamtfall - Heggem, Bragstad, Hoftun, Bergdölmo, Brattbakk (91. Mayer Andreas), Strand, Skammelsrud, Berg, Jakobsen (86' Dahlum), Rushfeldt
Gólszerzők: Rushfeldt (88.)
Sárga lapok: Halmai (1.), Jakobsen (1.)

A második első meccs egyszerűbbre sikerült és amint várni lehetett, ezt a terhelést nem bírta az MTK. Bár melegebb volt, mint az előző nap - amit nehezen viseltek a norvégok -, a Rosenborg masszívan védekezett, ragaszkodott a 0-0-hoz, míg az MTK-nak csak erőtlen próbálkozásokra tellett. Az utolsó félórában már látszott az MTK erőnléti hátránya, de nem az iramban, hanem elsősorban a pontatlanságban ütközött ki. A 88. percben egy szöglet utáni fejesből szerezte meg a győztes gólt a Rosenborg. Garami József szerint játékosai mindent megtettek a sikerért és a játék képe alapján bármelyik csapat nyerhetett volna. A norvégok edzője, Nils Arne Eggen pedig azt mondta a meccs után, hogy az volt a lényeg, ne kapjanak gólt, ez pedig sikerült.

A visszavágó előtt a magyar futballisták még mindig bizakodóak voltak. Kenesei biztos volt benne, hogy gólt lőnek, és 2-1-re győznek, míg a többiek 0-1-ben és hosszabbításban reménykedtek. "Miért ne sikerülhetne?" - kérdezett vissza Garami, de hozzátette, óriási bravúr kellene a továbbjutáshoz. Azt is elárulta, hogy éjjel-nappal a tizenegyeseket gyakorolták.

Erre azonban nem volt szükség, mert Trondheimben Jahn Ivar "Mini" Jakobsen bő negyedóra alatt eldöntötte a továbbjutást. Előbb Csábi nem bírt vele, ebből lett 11-es lett, majd Farkasházyt futotta le. Ezután visszavett a hazai csapat az iramból, majd a szünet után letámadásba ment át. A második félidőben Kuttor Attila ugyan szépített 27 méterről, a hajrában azonban Szamosi hibájából újabb gólt szerzett a Rosenborg és 3-1-re győzött. A vereség utáni nyilatkozátban Garami többször a szerencsét, illetve annak hiányát emlegette. Amikor Farkasházy hibáját szegezték neki, akkor is azzal válaszolt, hogy nem játékosai akarásával volt baj, hanem a szerencsével.

Az MTK az 1997-es próbálkozás óta háromszor indult a BL selejtezőjében. 99-ben nagy esély kapott, amikor a harmadik selejtezőkörben a Dinamo Zagreb ellen idegenben emberelőnybe került. Azonban csak a 0-0-t ért el, a visszavágón pedig itthon kapott ki 2-0-ra. Azóta esélyük sem volt a kék-fehéreknek: 2003-ban a Celtic (0-4, 0-1), majd 2008-ban a Fenerbahce (0-2, 0-5) gázolt át rajta, úgy, hogy mindkétszer hazai pályán kapott ki nagyon. A Celtic elleni párharcban is történt a 97-eshez hasonló baleset: a Népstadionban játszott meccsen egyszercsak beindult a pálya locsolóberendezése, a vízözönt azonban sikerült megfékezni.

Villámcsapás, köd, bunda

A Nemzeti Sport a félbeszakadt meccs kapcsán érdekes összeállítást közölt a korábban félbeszakadt hazai mérkőzésekről. 1967. júliusában a Budafok-Egyetértés Nyári-kupa-meccsen orkánszerű szél kerekedett, majd a villám csapott le és Kiss II László, a Fradi korábbi védője életét veszette. Ugynezen év novemberében a Ferencváros VVK-meccse a Zaragoza ellen szakadt félbe köd miatt. Másnap, jóval több néző előtt győzött 3-0-ra a Fradi, pedig délután fél kettőkor kezdődött. Akárcsak az MTK-meccsen, egy 74-es Újpesti Dózsa-Pécsi MSC-n is a villanyvilágítással volt gond. Miután az ELMŰ emberei 45 perc múltán sem jöttek ki, Emsberger bíró lefújta a meccset. Szintén a köd szólt közbe 1984 novemberében: a székesfehérvári UEFA-kupa-visszavágón már 2-0-ra vezetett a Videoton. Másnap csak 1-0-ra nyert a hazai csapat, így is simán továbbjutott. A legvalószerűtlenebb meccsfélbeszakítás 1977-ben történt: a Pécs-Vasas Izzó NB II.-es meccsen - mivel mindkét csapat feljutott már - egyik fél sem akart győzni, amit Nagy Béla játékvezető megunt és véget vetett a meccsnek.