Melyik Kiss László legnagyobb sikere?

2010.12.14. 13:10

Kedden hetven éves a magyar úszósport emblematikus alakja, Kiss László. 1988-ban és még három soron következő olimpiáról tért úgy haza, hogy tanítványa olimpiai bajnok lett: Egerszegi Krisztinával öt olimpiai aranyérmet nyert, majd 2000-ben Kovács Ágnes hatalmas hajrája után örülhetett.

Melyik a legnagyobb győzelem?

Kiss az 1960-as olimpián még versenyző volt, öt év múlva már a Bp. Spartacus edzője, 1983-ban már mesteredző. Hatszor választották az év legjobb edzőjének, Százhalombatta díszpolgára, a helyi uszoda névadója.

„Természetesen semmiféle sorrendet nem tudok, és nem is akarok felállítani, valamennyi versenyzőm sikerei ugyanolyan kedvesek” – jelentette ki a válogatott kapitánya. Nehéz eldönteni, melyik volt a legnagyobb győzelem, a hat olimpiai sikert a szavazásra megfeleztük.

Kihagyhatatlan az első olimpiai bajnokság, Egerszegi Krisztina 14 évesen a két endékás versenyző előtt simán nyert az 1988-as olimpián. A magyar sport egyik nagy győzelme volt ez, Kissnek az áttörést is ez a tökéletesen felépített 200 hát hozta meg.

Négy év múlva Barcelonába már favoritként utazott Egér, és a két hátúszó szám mellett a 400 vegyest is megnyerte. Háton utolérhetetlen volt, izgalom nélkül nyert. A 400 vegyesen addig magyar női úszó még dobogós sem volt. Egerszegi 19 századdal nyúlt a célba korábban, mint a kínai riválisa, Lin Li.

1996-ban az ír Michelle Smith berobbant, megverte Egért 400 vegyesen mindjárt az első napon. Bár a mester sohasem szokott azzal foglalkozni, hány aranyérem úszott el a dopping miatt, elég valószínű, hogy a később doppingoláson ért Smith ekkor sem volt tiszta (Egerszegi 3. lett, mert már nem ment teljes erőbedobással).

A szavazás harmadik aranyérme egyben az utolsó női olimpiai arany is. 2000-ben Kovács Ágnes olyan hajrát nyitott, hogy nem tudták vele a lépést tartani a riválisok, csak a célban vezetett, előtte talán egyetlen métert sem. Ez is egy jól felépített, tökéletes taktikával végig úszott 200 volt, Kovács 19 századdal nyert.

Egerszegiről az Amerikában sikeres Nagy József azt mondta egyszer, zenél a vízben. Vízfekvését úgy formálta Kiss, hogy üres konzerves dobozt rakott a fejére az edzéseken. 200 háton 1991-ben úszott világcsúcsa a cáparuhás időszakban is sokáig tartotta magát, Kirsty Coventry 17 év után tudta csak megdönteni.