Elment az áram, és enne egy vajas pirítóst?

2015.06.04. 19:34

Robert Förstemann nem megy a szomszédba, ha egy kis áramra van szüksége. A világbajnok pályakerékpáros egy kísérlettel igazolta, hogy emberi erővel aranybarnára lehet pirítani a toastkenyeret. Mondjuk, ehhez nem árt, ha a 174 centiméteres magasságunkhoz 74 centis combizmokat fejlesztünk, és 95 kilót nyomunk a mérlegen. Ami nagyrészt izomból jött össze.

Szóval Förstemann, ez a csupaizom német ráült egy szobabiciklire, amit összekötöttek egy 700 wattos kenyérpirítóval. A sikerhez az kellett, hogy a teljesítményét folyamatosan, nagyobb ingadozások nélkül adja le. A menet alatt pulzusa 170 fölé kúszott, a végén már negyvenfokos emelkedőt kellett leküzdenie. 0,021 kilowattórát termelt, ami elég volt ahhoz, hogy a reggeli elkészüljön.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen kurva nehéz meló lesz megpirítani egy kenyeret

– mondta vigyorogva, miután kifújta magát.

Pedig örülhet, hogy ennyivel megúszta. Egy autó beüzemeléséhez 180-szor, egy repülőéhez 43 ezerszer több energiára lett volna szüksége.

Egy átlagember rövid távon kb. 900 watt, hosszú távon 70 watt teljesítményre képes, az előbbi egy átlagos mikrosütő, az utóbbi egy gyengébb villanykörte üzemeltetésére elég. Tudta, hogy egy ló valójában 15 lóerős?