Ha Lékó kiszúrja az f8-at, ledönti Kaszparovot

2015.06.06. 18:41

A 2002-es bledi sakkolimpián Magyarország 2,5-1,5-re legyőzte a világbajnok Kaszparovval felálló oroszokat. Nagy győzelem volt, végül a végső sikerhez nem volt elég, mert az oroszok egy ponttal jobbak voltak.

A magyar éltáblás, Lékó Péter játszott az oroszok legjobbjával, aki ha ott volt az olimpiai csapatban mindig megnyerték az aranyat.

Lékó azonban jobban állt ellene, és az 53. lépésben, ha észreveszi, hogy a huszárral az f8-ról sakkot kell adnia, majd a gyalogot megtolnia c7-re, akkor biztosan lenyeri a futót, miután alighanem fel is adta volna a küzdelmet Kaszparov. (Itt megnézheti és végigizgulhatja a partit.)

A magyar válogatott akkor nagyobb arányban, vagyis 3-1-re nyert volna.

Nyilván akkor onnan minden más lett volna az olimpián, más ellenfelek jönnek - még öt forduló volt hátra -, de érdemes belegondolni, ha ezt a partit hozza a magyar nagymester, akkor óriási esély lett volna az aranyra. Nem utolsósorban, Lékó egy igen nagy győzelemmel lett volna gazdagabb.

Polgár Judit így emlékezett vissza az esetre. "Szegény Peti nem látta a nyerő lépést, mi igen. Griscsuk ott állt mellettem, és akaratlanul is mutatóujját a szájára tette, és pisszegett, eszembe ne jusson súgni. Peti mást lépett, én pedig arra gondoltam, miért is nem mondtam be, mi a nyerő?! Biztosan nagy nemzetközi botrány lett volna, mi olimpiai bajnokok vagyunk. De hát sportszerűség is van a világon, vagy csak én vagyok ilyen régimódi?"