A legutóbbi Eb, amin részt vett Magyarország

2016.06.10. 17:00
1972

32 nemzet vágott neki a küzdelmeknek. Magyarország egy bulgáriai vereséggel és egy franciák elleni döntetlennel csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe, ahol a románokkal kétszer is döntetlenezett, így az akkori szabályok szerint harmadik mérkőzésre volt szükség. Semleges helyszínen, Belgrádban rendezték, a mieink Kocsis duplájával nyertek 2-1-re, ismét Eb-döntő-résztvevők lettek.

A tornát a belgák rendezhették, de hazai pályán nem voltak képesek újabb bravúrra a németek formálódó aranycsapata ellen. Az NSZK 1970-ben bronzérmes lett a vb-n, Helmut Schön ezen a tornán a fiatalokhoz nyúlt, Beckenbauer játszott a védelemben, Paul Breitner, Uli Höness és Günter Netzer középen, elől Gerd Müller rúgta a gólokat.

A két évvel későbbi világbajnok ezen a tornán már bizonyította tehetségét. A másik elődöntőben a magyarok megint a szovjet válogatottal kerültek szembe. Konykov az 53. percben szerzett vezetést, de óriási lehetőség előtt álltak a mieink, a 85. percben büntetőt rúghattak. Zámbó Sándor kihagyta, harmadszor került fináléba a Szovjetunió.

Magyarország utolsó Eb-fellépése, a bronzmeccs nem sikerült fényesre, több játékos mélyen a tudása alatt játszott. Az első fél órában négy perc alatt eldöntötték a házigazdák a meccset. A döntő egyoldalú játékot hozott. Az NSZK magabiztosan hozta a meccset. Jelentős különbség volt a két csapat között, a szovjetek megszorítani sem tudták ellenfelüket. Gerd Müller ismét két gólt szerzett, ő volt az Eb-k történetében az első, aki duplázott a döntőben.

 
Góllövőlista
1. Gerd Müller NSZK 4
2. Pol van Himst Belgium 1
3. Odilon Polleunis Belgium 1
4. Herbert Wimmer NSZK 1
5. Kű Lajos Magyarország 1
6. Anatolij Konkov Szovjetunió 1
7. Raoul Lambert Belgium 1
A selejtezők legjobb góllövői
1. Gerd Müller NSZK 7
2. Hans-Jürgen Kreische NDK 5
3. Johan Cruyff Hollandia 5
4. Martin Chivers Anglia 5
5. Piet Keizer Hollandia 5