Újra akcióban a changemakerek

2024.09.13. 08:35
Megnyílt a nevezés a 2025. évi Shell Eco-marathonra, ahol az európai versenyen újra rajthoz állnak majd a legfrissebb innovációjukat bemutató, a teljesítményhatárokat feszegető mérnökhallgatók Európa és Afrika országaiból. A jövő évi megméretés már a 40. lesz, amit mai formájában a Shell megrendez, és amivel a jövő fenntartható mobilitását az energiahatékony megoldások díjazásával támogatja.

Changemakereknek nevezik a versenyre nevező fiatal mérnökjelölteket, akik egy olyan innovatív, a modern technológiát megmozgató diákverseny alakítói, mely a jövő közlekedési kihívásaira keresi a választ. Az olajipari cég a fenntarthatóságot előtérbe helyező megméretésének története egészen 1939-ig nyúlik vissza, amikor a kutatási igazgató fogadást kötött kollégáival arról, ki tud a legtávolabbra jutni ugyanannyi üzemanyag felhasználásával. Ebből az ötletből fejlődött ki a ma ismert verseny, melyet 1985 óta több kontinensen is megrendeznek.

A programban középiskolás és egyetemista diákok mérik össze tudásukat olyan járművek építésével, melyek a lehető legnagyobb távolságot teszik meg egy liter üzemanyaggal vagy 1 kilowattórának megfelelő energiával. A verseny fókuszában a fenntarthatóság, az innováció és az energiahatékonyság áll. A magyar diákcsapatok évről évre kiemelkedően szerepelnek a versenyen. A Széchenyi István Egyetem SZEnergy csapata az elmúlt években sorra ér el sikereket, és több éve címvédő a városi energiahatékonysági kategóriában, saját rekordját is megdöntve.

A versenyre világszerte diákcsapatok jelentkezhetnek középiskolákból és egyetemekről. A résztvevő csapatok nemcsak járműveik tervezésében és építésében mérkőznek meg, hanem technikai tudásukat, együttműködési képességüket és innovatív ötleteiket is megmutathatják. A verseny egyedülálló lehetőséget nyújt a diákok számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, miközben a fenntartható jövő megoldásain dolgoznak.

A verseny 2025-re új szintre lép, a program célja, hogy még több diákcsapatnak nyújtson lehetőséget a részvételre, továbbá bővítik az események számát, melyekkel még nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövő mobilitási megoldásaira.

Ajánlókép: Krasz Emil / Index