A műholdas nyomkövetés mentette meg az életét a vitorlásverseny egyik résztvevőjének a Balatonon

2024.09.30. 17:56
Szombat éjjel a modern technika, a műholdas nyomkövetés mentette meg az életét az egyszemélyes Balatonkerülő vitorlásverseny egyik résztvevőjének, Matlaszkovszky Miklósnak.

A verseny rendezői arról adtak tájékoztatást, hogy a szombat reggel elrajtolt mezőny a visszaúton Tihanynál már éppen a szélcsendes „csőhöz” közeledett, amikor egy nem várt helyzettel találták magukat szembe.

Matlaszkovszky Miklós hajója, a Márta Mária trackingjele azt mutatta, hogy valami nincs rendben, de kezdetben még így sem tűnt veszélyesnek az eset, tekintve, hogy hasonló technikai kihagyás gyakran előfordul a sportágban.

Matlaszkovszky Miklóst nem találták ott a hajóján, a Márta Marián, így az egyre erősödő szeles időjárásban pillanatokon belül megindult az éjszakai kutatás a Balatonon
Matlaszkovszky Miklóst nem találták ott a hajóján, a Márta Marián, így az egyre erősödő szeles időjárásban pillanatokon belül megindult az éjszakai kutatás a Balatonon
Fotó: VMSZ / Marinero FaHajó

A szólóversenyeken szerzett több mint húszéves rendezői tapasztalat alapján először ők maguk sem gondoltak komolyabb bajra vagy veszélyre, mert a „krix-krax útvonal” alatt a hajósok rendre hosszan szerelnek, eközben sodródnak. Hozzátették, előfordult nem egyszer, némelyek még azért is megharagudtak, hogy ilyenkor telefonhívással, kérdéssel érdeklődtek náluk, zavarták meg őket.

Ezúttal azonban nem vártak tovább, és biztonsági okokból a versenyigazgató rendező motorosa megindult a hajójel irányába, ahol aztán ezúttal beigazolódott a félelmük: baj van! A kormányost ugyanis nem találták a hajón.

Azonnal jelezték az esetet a VMSZ-csapatnak, így az egyébként egyre erősödő szeles időjárásban pillanatokon belül megindult az éjszakai kutatás a Balatonon. A történet szerencsés véget ért, a VMSZ kutató- és mentőcsapata, valamint a versenyigazgatóság együttműködésével.

A Fa Nándor által 2001-ben megalapított egyszemélyes Balatonkerülő vitorlásverseny idén már 24. alkalommal került megrendezésre, a viadalon két hajóosztályban (8 m és 11 m nyitott versenyhajó kategóriákban) összesen 19 résztvevő rajtolt el. Köztük a versenyalapító magyar sportági legenda, aki ezúttal is saját tervezésű, új építésű Spiritus hajójával indult.

A viadalt nagy küzdelemben végül Makai Gábor (Narvál) nyerte meg Huber Lél (Tantál) előtt, pedig az utolsó mérési pontnál, Tihanynál még fordított volt közöttük a sorrend.