Janikowski történelmi szerződést kap

2010.02.17. 13:18

A liga egyik legjobb rúgójának tartott Sebastian Janikowski olyan komoly szerződéshosszabbítási ajánlatot kapott az Oakland Raiderstől, amivel nem csak a jelenlegi legjobban fizetett placekicker lesz a ligában, hanem egyenesen az NFL történetének legnagyobbat kaszáló rúgójává lép elő.

A Raiders nem hozta nyilvánosságra a kontraktus részleteit, de Janikowski a hírek szerint garantált 9 millió dollárt kasszíroz az elkövetkező négy évben, ami akár a 16 milliós (hivatalosan bejelentett) összegre is emelkedhet, mely jóval magasabb a jól megfizetett rúgók kereseténél - összehasonlításképp: 2009-ben a liga öt legjobban fizetett rúgójának éves átlagkeresete sem érte el a 2,5 millió dollárt.

Tavaly a franchise másik rúgója, a punter Shane Lechler, aki a legjobbjának számít ezen a poszton, hasonló szerződést kapott, így az Oakland Raiders immár nem csak a legjobb, de a legdrágább rúgópárossal is rendelkezik.

Az Oakland a 2000-es drafton az első körben választotta ki a nagydarab lengyelt, aki ezzel a liga történetének harmadik első körben választott rúgója lett. Karrierje első szakaszában nyújtott teljesítménye nem igazolta ezt az előkelő draftpozíciót, az utóbbi évekre azonban beérett: a ballábas rúgó mindjárt a harminckettedik életévét tölti, és az utóbbi néhány évben remek teljesítményt nyújtott, de a 2009-es volt élete szezonja. 29 kísérletből 26 mezőnyrúgást értékesített, három hibája 44, 57 és 66 yardos távolságból esett, hat extra hosszú (50 yard fölötti) kísérletet viszont bevert, köztük karrierje legjobbját, egy 61 yardosat, mely az NFL történetének negyedik leghosszabb mezőnygóljaként tartanak számon.