Nincs többé párbaj az NFL-ben

2010.03.24. 21:56

Aki először lő, ezek után nem feltétlenül marad talpon. Amíg az edzők golfoztak, a csapattulajdonosok meghozták a döntést: a 2010-es szezon rájátszásától megváltozik a hosszabbítás rendszere, egy bekapott mezőnygóllal nem lehet rögtön kiesni.

Az NFL csapatok tulajdonosai 28-4 arányban elfogadták a hosszabbítás reformját - a Vikings, a Bills, a Bengals és a Ravens ellenezte. Az eddigi gyakorlat szerint a hosszabbítás hirtelen halál rendszerben működött, vagyis az első pontokat összekaparó csapaté volt a győzelem. A playoffra ez úgy fog módosulni, hogy a labdát először birtokló csapat csak touchdownnal vethet véget rögtön a mérkőzésnek, amennyiben mezőnygólt ér el, az addig védekező társaság is kap lehetőséget a pontszerzésre - ezt követően viszont ismét hirtelen halál következik.

Az utóbbi 15 évben egyébként kicsit kevesebb, mint hatvan százalékban győzött a pénzfeldobást megnyerő csapat, és 34%-ban az első drive során aratott győzelmet, vagyis eddig is volt esélyük bőven a védőknek, de ezt követően a megoszlás valószínűleg közelebb kerül majd az 50-50-hez.

A döntést rengeteg edző és játékos bírálta, akiknek ugyan nem volt beleszólásuk, de a még hosszabbá váló mérkőzéseken még nagyobb eséllyel bekövetkező sérüléseknek ők lesznek az elszenvedői. Felmerült az új szabály alapszakaszra történő kiterjesztésének lehetősége is, de ez vélhetően legkorábban csak jövőre következhet be.

A tulajok eszközöltek több kisebb, a védtelen játékosok érdekében meghozott módosítást is, például a nyakra, fejre irányuló ütközések tiltását, illetve a játék azonnali megállítását, amennyiben a labdás játékos elveszti a sisakját - ahogyan az egyetemi szabályok is rendelkeznek. De nemcsak a játékosok, a játékvezetők biztonságának érdekében is módosítottak: az eddig a védőfal mögött elhelyezkedő umpire a későbbiekben a támadók mögött fog felállni - ez a játékvezetői poszt volt idáig a legveszélyesebb, ugyanis a sporik gyakran kerültek a "darálóba" sőt, az utóbbi időben gyakran blokkoló objektumként használták őket a támadójátékokat megalkotó koordinátorok.