Fájdalmas véget ért a washingtoni NFL-csoda

2013.01.07. 09:32

Az NFL Wild Card-hétvége baltimore-i meccse legalább annyira egy veteránról szólt, mint a továbbjutásról. Washingtonban az újonc-sztár sérülése döntötte el a találkozót.

A rutinos Ravens touchdownt sem engedett

A Baltimore Ravensben sérülése után ott volt az a Ray Lewis, aki tizenhét szezon után utolsó hazai meccsét játszotta, az idény végén visszavonul, de csapata csak idegenben lép pályára. A védőlegendán nem látszott a hosszú kihagyás, több kíméletlen szerelése volt.

Eladott labdák után a második negyedben egy-egy mezőnygólig jutottak a csapatok, miközben a vendégeknél az újonc irányító Andrew Luckot egyre többször nem tudták megvédeni támadófalának emberei. A szünet előtt Ray Rice nagy futásával nyomult a célzóna elé a Ravens, majd Leach a hiányzó két yardot három védővel a nyakában tette meg, 10-3-ra vezettek a hazaiak. A vendégek még bevágtak egy mezőnygólt.

Ray Lewis utolsó hazai meccsén sem kegyelmezett
Ray Lewis utolsó hazai meccsén sem kegyelmezett

A második félidőben folytatódtak Luck gyötrelmei, kemény szereléseket is bekapott, míg a másik oldalon az addig visszafogottan irányító Flacco pontos hosszú passzokat eresztett el. Pitta touchdownjával 17-6-ra ment el a Ravens. A Colts ugyan összeszedte magát támadásokban, de az akciók befejezése hibádzott, két mezőnygól-kísérletből pedig csak egyet tudtak értékesíteni.

Az utolsó negyed derekán a Ravens döntött, Flacco sokadjára találta meg átadásával Boldint, 24-9-cel beállították a végeredményt. A meghatódott Ray Lewist a nézők és a játékosok is ünnepelték utolsó hazai mérkőzése után. A Ravens rutinos védői egyetlen touchdownt sem engedtek, így a baltimore-iak mennek a következő héten a végső esélyesnek tartott Denver Broncoshoz.

Egy térdsérülés döntötte el a továbbjutást

Két újonc által irányított csapat találkozott a Washington Redskins–Seattle Seahawks-meccsen. A tavaly pocsék Redskins nagy sorozatban volt, hat vereség után zsinórban hetet nyertek, és jutottak a rájátszásba. Be is kezdtek, a csapat két motorja, az irányító Robert Griffin III passzainak és Alfred Morris running back futásainak köszönhetően hamar tizennégypontos előnyük volt. Griffin azonban egy futás után rásérült a térdére, a szezonban harmadjára járt pórul, mert saját épségét sem kímélve rohant előre.

Futásban és passzban a Seahawks-irányító Russell Wilson is villant, mezőnygóllal válaszoltak. A Redskinsnél Griffin a fájós térde miatt nem tudott koncentrálni, vissza is esett a támadójátékuk, a Seahawks pedig Robinson touchdownjával négy pontra zárkózott fel. Griffin bizonytalankodása folytatódott. A következő támadásban passzát leszedték a seattle-i védők, majd egy mezőnygóllal felzárkóztak a vendégek. Két ellentétes negyed után 14-13 volt a szünetben.

Griffin sérülése volt a fordulópont
Griffin sérülése volt a fordulópont

A szünet után a Seahawks-klasszis futója, Marshawn Lynch kíméletlenül nyerte a területet, a washingtoni védők nem tudták fogni, az volt a szerencséjük, hogy az endzone előtt ki tudták verni a kezéből a labdát, így a Redskins megmenekült. Griffin robbanékonysága a térde miatt megszűnt, Morris nagy futásai elmaradtak, de Seahawks támadásai megálltak.

Az utolsó negyedben a hazaiak irányítója már összeszorított fogakkal játszott, mégis a pályán maradt. A Seahawksnál a legjobbkor robbant Lynch, huszonhét yardos futásával megfordította a meccset, a vendégeknek extra pont helyett a kétpontos kísérlet is bejött, 21-14-re vezettek. Hat perccel a vége előtt megpecsételődött a Redskins sorsa, a labda elindítása után endzone-juk előtt kiment Griffin térde, a labda is elveszett, mezőnygóllal tízpontosra nőtt a seattle-iek előnye, amit meg is őriztek, és továbbjutottak az elődöntőbe.

Az NFL-rájátszás, konferencia-elődöntők

AFC
Denver Broncos–Baltimore Ravens
New England Patriots–Houston Texans

NFC
San Francisco 49ers–Green Bay Packers
Atlanta Falcons–Seattle Seahawks