Amikor még Cam Newton laptopot lopott

2013.08.28. 09:10

uscreggie.jpg

Visszaadott Heisman, nemi erőszak vádja, ablakon kidobott laptop és pedofil állat is szerepel válogatásunkban, mely az 1998-tól 2014-ig, a College Football Playoff bevezetéséig tartó BCS, azaz Bowl Championship Series korszakát tekinti át. 

A balhék nagy részét persze a college fociban tiltottnak számító plusz jövedelmek kérdése okozta, legyen szó továbbértékesített repiajándékokról vagy meccs-ereklyékről, ajándék cipőkről vagy stikában utalt reklámjövedelmekről.

A legnagyobb bomba a Saintsszel később Super Bowlt nyerő Reggie Bush 2007-ben kirobbant botránya volt. A kiváló running back a USC Trojansszal remek szezonokat produkált és más díjakkal együtt a 2005-ös Heisman Trophyt is behúzta. Aztán robbant a bomba, amikor egy Lloyd Blake nevű ügynök előhozakodott vele, hogy Reggie és családja mennyi ajándékot kapott (limuzinos furikázás és egyéb kellemetességek) és hogyan... természetesen az NCAA szabályai ellenére. Mivel a csapat is tudott erről, ezért a Trojanst alaposan megbüntették többek között győzelmek elvételével, az ösztöndíjkeret limitálásával és kétévnyi eltiltást a postseason bowloktól,  az erkölcsi veszteségük is jelentős volt. Bush pedig a botrány hatására 2010-ben visszaadta a Heismant, úgy, hogy előtte pár hónappal egy Vince Lombardival gazdagodott.

A Penn State is utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát tudhatja magáénak, noha az illető, aki az egész galibát okozta, bizonyos Gerald "Jerry" Sandusky, aki élete hátralévő részében szerencsére a börtön hűvösét és kiváló közösségét élvezheti, 2012-ben már nem volt az egyetem alkalmazottja.

sandursky.jpg

Akkor derült ki ugyanis, hogy egykori defensive coordinator vagy 15 éven át molesztált 10 fiút többek között az egyetem öltözőiben is. Az eset felért egy hegyomlással a Penn számára. A liga a csapatot 14 szezonra visszamenőleg büntette elvett győzelmekkel, és 60 millió dolláros büntetést kellett fizetniük. A legendás, a csapatnál 1950 óta edzősködő "Joe Pa" azaz Joe Paterno a pedofil állat letartóztatása után négy nappal repült az állásából és további lefejezések is történtek. 

Egy másik botrányban nem kisfiúk szerepeltek szerencsére, ellenben egy hölgyemény, bizonyos Katie Hnida, aki rúgójátékosként a második nő volt, aki footballcsapatnál rosterre került, mégpedig a University of Coloradonál, majd miután elküldték (ki tudja, lehet, hogy hasonlóan tehetséges volt, mint a tavaly a Jetsnél próbálkozó kisasszony...) bedobta, hogy megerőszakolták, mialatt a csapatnál volt.

hnida.jpg

Természetesen a médiában, természetesen miután lapátra tették és természetesen az egyetem kérte, hogy nyomozzák ki, hogy mi történt Hnidával. A csapat akkori vezetőedzője Gary Barnett nyilatkozatában pedig rúgott párat verbálisan a volt kicker hölgybe. A kissé arrogáns mondatok és a játékosai mellett való maximális kiállás azonban ezúttal nem volt túl kifizetődő (az állásába került) egy olyan helyzetben, amikor Katie Hnida ügye már a hatodik szexuális visszaéléssel kapcsolatos volt a csapat háza táján és volt szó többek között rossz helyen lévő sztriptíztáncosnőkről is.

Utolsó hősünk pedig egy szintén Heisman-győztes, mégpedig Cam Newton, aki előbb Florida Gatorsnél alkotott be, amikor letartóztatták egy laptop ellopásának vádjával, amin nem sokat segített az, hogy kidobta a bizonyos tárgyat az ablakon, hátha úgy nem találják meg a nyomozók. Innen útja egy rövid Blinn College-beli kitérő után az Auburnhöz vezetett, de ekkor már az apja keverte a szutykot, aki állítólag 100 000 és 180 000 dollár körüli összeget kért a Missisippi State csapatáról ahhoz, hogy a fia inkább hozzájuk igazoljon. Cam pedig csak úgy úszta meg a szankciókat, hogy valószínűsítették: nem tudott a piszkos üzelmekről és az Auburn is szerencsésnek mondhatja magát, mert a nyomozás szerint náluk már nem akart sunnyogni a gyermekét gyakorlatilag áruba bocsátó apuka.

newtonauburn.jpg