Amikor a profikat lezavarják testnevelésre

2013.09.28. 10:40

A kétméteres Pittsburgh Steelers-irányító, Ben Roetlisberger gondterhelten zárta be maga mögött a mobilvécé ajtaját, aztán elkezdett bámészkodni, hogy a szomszéd telken egy családi délután zajlik éppen. Kisvárosi környezetbe telepítették át csapatát az NFL-szezon első, európai meccse előtt, amit a Minnesota Vikings ellen játszanak majd vasárnap.

Itt is vannak kátyúk

A két csapat már napokkal a meccs előtt átköltözött Angliába, a Minnesota Vikings a hét közepén elkezdte felvenni a londoni ritmust, ők Watfordban szálltak meg, edzőpályaként egy gyönyörű parkot kaptak, egy sajtótájékoztatón kívül nem is nagyon akartak érintkezni a világgal.

A pénteken érkezett Pittsburgh Steelers már London egyik békés, külvárosi részében szerzett edzőpályát a London Wasps rögbicsapattól, a csapat busza félméteres kátyúkat kerülgetve gurult be az edzőközpontba.

Az edzést ugyan zártkapusra tervezték, fotózni, filmezni lehetett, ám az mégsem volt gond, hogy hárman akartunk bemenni egy akkreditációval, a kapunál a Steelers-alkalmazott csak annyit kért, ne rohanjunk be a pályára tréning közben.

A csapat nem vesződött azzal, hogy edzőkellékeket repítsen át Európába erre a néhány napra, hoztak pártucatnyi labdát, a játékosok felszerelését, meg a keretet, néhány tonnányi embert, mondta a klub sajtósa. Ilyenkor senkinek nincs és nem is nagyon lehet különleges kívánsága, nagy a felhajtás a meccs körül, ám mindenki igyekszik a helyén kezelni a dolgot. Mike Tomlin vezetőedző szögezte le, ő még várost nézni sem megy el, üzleti útként kezeli a londoni hétvégét.

Labda nélkül rúgni a puntot

Pénteki edzésen az ilyenkor szokásos bemelegítő gyakorlatokat szigorú testneveléstanárként vezényelte le Tomlin, a hangulat persze laza, a százötven kilós falember, Ramon Foster vihogva mutatja, mennyire jó a dobótechnikája, öt méterre sem repül a labda.

Aztán a futógyakorlatokat a fél keret óbégatva fogadja, de a tréner ledurrant mindenkit a hangjával, a sajtónak is hátrébb kell mennie, hogy ne taposson el minket a támadófal. A magyar származású rúgó, Meskó Zoltán és a puntoláskor őt védelmező csapatról szólt a foglalkozás első része, Meskó labda nélkül, csak a mozdulatot gyakorolva lengette a lábát, miközben többen igyekeztek rárontani.

Közben a Steelers egyik szakértője öklömnyi bajnoki gyűrűvel az ujján arról nyilatkozott a pálya szélén, mennyire kiborító a londoni közlekedés, mert minden az ellenkező oldalon van, aztán véget is ért a bámészkodás. Amikor a védelem elkezdte a komolyabb munkát, mindenkit a sporttelep kiskocsmája felé tereltek, onnan nyílt az edzőterem, ahol a helyi rögbicsapat már erősített. A bárban az amerikai tudósítók az edzés helyett már inkább arról vitatkoztak, hogy a Sky Sports nevét egybe kell-e írni, segítettünk a megoldásban.

Megjöttek a magyar szurkolók is

A városban egyébként egyelőre mérsékelt az NFL-láz. A kocsmákban ugyan tudják, mi készül a Wembleyben, de szombaton Tottenham-Chelsea van, Villas Boas és Mourinho pedig már nem barátok, ez most a fontosabb téma. A belvárosban több Steelers-mezes is lézengett, a péntek reggeli repülőn pedig a pittsburghi klub magyar rajongói klubjának keménymagja is megérkezett.

A meccs vasárnap este héttől kezdődik a Wembleyben, előtte még szombaton a belvárosban lezárnak egy utcát, cheerleaderek, zene, étel és a két csapat sztárjai is ott lesznek.