Idén nem zuhantak össze Manningék

2014.01.13. 09:40
A 49ers védelme lemosta a pályáról a Carolina Pantherst, így Colin Kaepernickék úgy menetelnek tovább a rájátszásban, hogy végig idegenben kell játszaniuk. A Broncos majdnem elszórakozta 17 pontos előnyét a későn ébredő Chargers ellen, de idén elkerülték a tavalyi fiaskót.

A Carolina Panthers védelme magabiztosan kezdte a San Francisco 49ers elleni főcsoport-elődöntőt annak ellenére, hogy két mezőnygólt is engedtek a vendégeknek az első negyedben. A hazaiak kicsit maguk alatt is vágták a fát, ugyanis hiába voltak már a San Francisco 1 yardosán, nem sikerült pontokhoz jutniuk.

A 6-0-ás hátrányt azonban hamar ledolgozták a második negyedben, és 5 perccel a szünet előtt úgy vezettek 10-6-ra, hogy a 49ers-nek mindössze 59 yardja volt. Ekkor azonban Colin Kaepernick felébredt, és 80 yardon át vezetve támadóit újra visszavette a vezetést 13-10-es állásnál - igaz, ehhez kellett Davis elképesztő elkapása a sarokban.

49ers@Panthers - Play of the day

A 49ers innentől kezdve tökéletesen irányítása alatt tartotta a mérkőzést, a második félidőben a hazaiaknál mindössze négyszer volt a labda, ám újabb pontokhoz már nem jutottak.

A vendégek a harmadik negyedet hasonlóan kezdték, mint ahogy a másodikat befejezték: a 80 yardos támadás után egy 77 yardosat vezettek, melynek végén maga Kaepernick futott touchdownt.

A sorban második fordulóban is idegenbeli győzelmet arató San Franciscónál azonban ezúttal nem az irányító Kaepernick futásai jelentették a különbséget, hanem a remekül dolgozó védelem, illetve a Baltimore Ravens tavalyi Super Bowl győzelmében fontos szerepet játszó Anquan Boldin. A védők négyszer vitték földre az egyébként igen mobilis hazai irányítót, Cam Newtont, aki emellett két labdát is eladott.

Az utolsó konferencia-elődöntőben a broncosos Peyton Manning ott folytatta, ahol az alapszakaszban befejezte: sebészi pontosságú passzokkal szedte szét az ellenfél védelmét, amely most az a San Diego Chargers volt, melynek sikerült Denverben legyőznie a Broncost.

A két mérkőzés azonban nem sokban hasonlított egymásra, a vendég San Diegó-iak az első félidőben csak keresték önmagukat. A védők folyamatosan lecsúsztak szerelés közben a hazaiakról, miközben a Broncos szinte területet sem engedett Riversének.

Manning egy 86 yardos támadás végén Deckernek passzolva szerezte meg a vezetést, majd a második negyedben Welkerrel együtt növelték 14-0-ra az előnyüket. Ez azonban lehetett volna nagyobb is, ha az első touchdownt szerző Decker egy visszahordás során nem botlik meg saját lábában, mikor már mindenkit lerázott maga mögött.

A visszahordásokkal több baja is volt a Broncosnak: a harmadik negyedben, a Chargers szépítése után Trindon Holliday szerzett 105 yardos rohanás után hatalmas touchdownt csapatának, ám a bírók egy szabálytalan blokkolás miatt érvénytelenítették a megmozdulást. Holliday egyébként tavaly is hasonló távról futott TD-t, akkor 104 yardos sprintje azonban érvényes volt, amivel történelmet írt, bár a végén mégsem ők jutottak tovább.

A vendégek egyébként a feléledő passzjátékuknak köszönhették a szépítést, Rivers kezdett magára találni, ám a vendégek védelme továbbra is átjáróház volt, így Allen két, egyaránt 16 yardos elkapott touchdownja között Moreno egy háromyardos futással tartotta szinten a különbséget.

Közel 6 perccel a vége előtt azonban váratlant húzott a Chargers – 24-14-nél jött az onside kick, jól is mentek előre, ám a végén megtorpantak, így csak mezőnygól lett a támadásból. A San Diego azonban hiába jött fel 0-17-ről 24-17-re, a védelmük kritikus helyzetben nem tudta visszaszerezni a labdát, így a Manning és a Broncos jutott a főcsoportdöntőbe.

Eredmények:

Carolina Panthers-San Francisco 49ers 10-23

Denver Broncos-San Diego Chargers 24-17

A konferenciadöntőkben a Seattle Seahawks a San Francisco 49erst fogadja az NFC-ben január 20-án hajnal fél 1-kor, míg az AFC-ben a New England Patriots látogat a Denver Broncos otthonába 19-én este 9-kor.