Madárterror, madársiralom lesz az új Vikings-stadion

2014.07.30. 09:28

Az Audubon Society amerikai non-profit természetvédelmi szervezet nemrégiben hivatalos sajtóközleményt adott ki, melyben azt állítják, a Minnesotában épülő új NFL-stadion halálos madárveszedelem, várhatóan több ezer szárnyas állat életét fogja követelni idényenként.

A látványképek alapján a laikusok számára is szembetűnő és evidens a magyarázat, a komplexum ugyanis egy hatalmas terráriumra emlékeztet, rengeteg üvegből tervezik felhúzni az oldalát-tetejét.

 

Matthew Anderson, a szervezet ügyvezető elnöke szerint az aggályok nem újkeletűek, április óta próbálnak egyeztetni a klubvezetéssel a szükséges módosításokról, a mai napig eredménytelenül. „Egy több milliárd dolláros stadionról beszélünk, ahol annak a költsége, hogy megmentsük a vándorló madarakat, körülbelül az összköltségek egytized százalékát tenné ki.”

A megoldás egy madárbiztos dizájn lenne, ami leegyszerűsítve drágább üvegfajta használatát, az épület speciális mázolását és megvilágítását jelentené. A Vikings vezetésének közönye azért is érthetetlen, mert a stadion nem kis részben közpénzből épül – mintegy 468 millió dollár értékű államkötvényről van szó –, ami természetesen szövetségi szabályozást von maga után. Minnesota állam vonatkozó üzleti előírásai pedig egyértelműen megkövetelik az ilyen óvintézkedéseket az államkötvényekből finanszírozott épületek esetében. A csapatvezetés jelenlegi koncepciója ezzel szemben legfeljebb csak a rengeteg madártetem eltakarítását teszi lehetővé.