De milyen messze dobja a labdát az irányítókolosszus?

2015.01.11. 12:02

jones1.jpg

Az idei egyetemi bajokságban kétségtelenül Cardale Jones a nagy sztori, aki harmadik számú irányítóként indult a szezon elején, hogy aztán a sérülések után bevigye az Ohio State-t a döntőbe az Alabama testén át. 

A 196 centis, 113 kilós Jones fantasztikus fizikumáról korábban már írtunk, most hogy néhány nappal az idény utolsó meccse előtt vagyunk, ismét jönnek ki a sztorik az irányító erejéről. 

12 Gauge. Air Dale. Sky 12. Dizzle. Diz. Dozer. Car 12. Dale 12. Dolo Dale.

Még a Sugar Bowl előtt ment a poénkodás azon, hogy Jonesnak hány beceneve van valójában, ő az ESPN kamerái előtt csak szerénykedett, hogy igen, az ereje miatt mindenhogy nevezik a csapatnál, és csak az offensive coordinator Tom Herman szokta Cardaleként emlegetni, ha igazán ideges. És hogy mi ez az erő, amitől a csapatnál mindenki ájuldozik? 

Decemberi sztori, hogy Jones térdelve is képes 60 yardot dobni, és most néhány nappal a döntő előtt minden Ohio State-es esküdözött, semmit nem láttunk még abból, amire Jones valójában képes. Szobatársa, a safety Tyvis Powell mesélte, hogy tavaly egy ismerőse azt akarta tanulmányozni, az irányítók milyen messze képesek dobni a labdát, ha megtaszítják őket. Powell lökdöste bőszen Jonest, aki még így is 60-70 yardra tudta hajítani a labdát. Az irányító egyébként úgy véli, 80-85 yard az a legnagyobb távolság, amire képes jelenleg.

cardale.jpg

Nyilván az Ohio State edzői odavannak a karjától, Urban Meyer is azt mondta, nagyon különleges helyzetben van, hogy ilyen játékosa lehet, de Jonesnál ez nagyjából mindig is így volt.

Már nyolc-kilenc éves korában is kitűnt erejével, a következő években még defensive endet vagy linemant játszott főleg, amikor lement egyszer egyik első edzője Tedd Gin Sr. edzésére, a szakember úgy döntött, hogy máshogy szeretné majd kamatoztatni ezt az erőt, és irányítót csinál belőle. Úgyhogy idővel edzés előtti rutinná vált, hogy Jones passzokat dobált felé, és ez ment egészen 13 éves koráig, amikor végre a clevelandi Glenville High Schoolba került. 

Aztán középiskolában már rengeteg időt töltött erősítéssel az edzések után a konditeremben, egykori edzőit meg sem lepte a dolog, hogy ilyen jól megy neki az egyetemi bajnokságban.

Ehhez még adjuk hozzá, hogy futni is nagyon jól tud, ezt az Alabama-védők is megtapasztalhatták az elődöntőben, és a jelek alapján az önbizalma teljesen rendben van. Most már csak azt kell megvárnunk, hogy a döntőben tényleg elsüljön a karja.