Három ilyen irányító még Urban Meyernek is sok

2015.01.18. 15:47

Bármit is jelentett volna be csütörtök délután Cardale Jones, a bajnok Ohio State utolsó három, egyben legfontosabb mérkőzésein kezdő irányító, az érdekes helyzetet jelentett volna. Két lehetősége volt: vagy elmegy három kezdett meccsel az NFL-be, vagy marad az Ohio State-en, hogy megküzdjön két társával 2015-ben a helyéért.

Az utóbbi mellett döntött, ezzel viszont Urban Meyernek – mondjuk igen hálásat – gondot okozott, mert ennyi irányítóval nem lehet mit kezdeni, bárki bármit mond. Meyeréknek persze könnyű lenne csak hátradőlni, és várni, hogy ki lesz őszre a legjobb a háromból, de mekkora arra az esély, hogy mindenki marad?

bjackson443_osuvsill-1024x682.jpg

Kezdő pozícióból csak egy van, még ha esetleg rettenetesen szoros lenne két játékos között a harc, el lehetne képzelni egy rendszert két irányítóval – főleg, ha a kevésbé mozgékony Jones az egyik, de még ez is komoly szervezést igényelne.

Mindhárman nagyon jól dobják a hosszú passzokat. De Cardale az első olyan srác, akivel nagyjából Alex Smith óta együtt dolgozom, aki lefelé irányítva is át tud dobni a fal fölött, ami nagyon ritka. Nehéz ilyen játékosokat találni – mondta a 196 centis címvédő bajnokról Meyer.

Ez pedig fontos fegyvertény, ami akár bőven kárpótolhatja őket azért, amiér az óriási QB nem fut olyan sebesen, mint JT Barrett vagy Braxton Miller (mondjuk erőből jobban fut, ha épp arra van szükség).

A szezon három legfontosabb meccsén Cardale Jones kezdett és jól játszott, vagyis ha tönkre tudja verni a Big Ten-döntőben a Wisconsint, utána az elődöntőben megveri az Alabamát, a döntőben pedig az Oregont, akkor minden bizonnyal képes agyonverni azokat a Big Ten-csapatokat is, amiket a többiek.

Jones mellett szól az is, hogy tavasszal ő – nyilván valami furcsa esetet leszámítva – egészséges lesz, Barrett viszont akkor tér majd vissza a bokatörésből, Miller pedig a vállműtét után akkor kezd majd dobálni. Az első edzőtáborban pedig már el is húzhat a többiektől ezzel.

Viszont a visszatéréssel hatalmasat kockáztatott, hiszen ha valaki lenyomja, arra akár a karrierje is rámehet. Három meccs után a csúcson van jelenleg, de ha nem ő marad a kezdő irányító, egy év távlatából egyetlen NFL-csapatnak sem kellene a draft első kétharmadában.

092914-fso-cfb-buckeyes-millerbarrett_vadapt_620_high_0.jpg

JT Barrett 12 meccsből 11-et nyert, ez viszont teljesen mellékes esetünkben, egyetlen okból. Mivel elsőévesként játszott 2014-ben, máshova nem tud átigazolni, mert ki kellene hagynia egy évet, 2016-ra viszont már a végzős Miller és jó eséllyel Jones sem lenne a csapatban, hiszen ha ősszel ő marad a QB, szinte biztos, hogy már megy az NFL-be.

2016-ra tehát mindenképp visszakapná a helyét, vagy pár rutintalan sráccal (például a 2015-ben érkező, kétszeres Mr. Ohio Joe Burrow-val, a most is rosteren redshirtködő, de nem kevésbé tehetséges Torrance Gibsonnal, illetve a 2014-es negyedik QB-val, Stephen Collierrel) kellene harcolnia abban a csapatban, amiben beugróként már egyszer simán volt az év elsőévese a Big Tenben. Neki tehát van ugyan veszteni valója, de csak egy év.

Braxton Miller kétszer volt az év játékosa a Big Tenben, 34 meccsen kezdett, de egy éve nem volt tétmérkőzése és kétszer kellett műteni fél éven belül a vállát. Abból már régen felépült, de ennyi kihagyás után nehéz lesz felvennie a többiek tempóját.

Mivel a tanulmányaival már végzett az Ohio State-en, így ha más egyetemre megy át, egyből játszhat (mint amikor Russell Wilson az NC State-ről átment a Wisconsinhoz). Viszont ha nem övé lesz a kezdő hely a Buckeyesnál, úgy kell az NFL-be mennie, hogy a draft előtti két évben alig játszott, ez pedig bármilyen tehetséges, rengeteg drafthelybe és pénzbe kerülhet.

Korábban a Floridával hozták hírbe, de ott már elkelt Jeff Driskel helye, de így is sorban áll érte a döntőben vereséget szenvedő Oregon, az elődöntőben megalázó vereséget szenvedő Florida State, a 2011-es szezonban döntős LSU, illetve a legutóbb 2008-ban döntőző Oklahoma, de Texasban, vagy épp a Duke-nál is szívesen látnák. Van tehát miből válogatnia, ha úgy dönt, hogy nem kockáztat és kisebb harcot akar vívni azért, hogy kezdő legyen, de máshol.

6_3368789.jpg

JT Barrett szerint mindhárman maradnak 2015-re is. Ketten ebből biztosak: ő azért, mert nem tehet mást, Jones azért, mert már így döntött. Már csak Braxton Miller helyzete a kérdéses, ideje viszont bőven van dönteni, hivatalos határidő ugyanis nincs, hogy meddig válthat egyetemet, de ha játszani akar ősszel, akkor már az új helyen kell megkezdenie a szemesztert.

A tavaszi félév végéig biztos nem vált, de ha úgy dönt, akár a júliuisi supplemental draftra is benevezhet.

A helyzet szépsége pedig az, hogy bárki is nyeri a nagy versenyt hármójuk (kettejük?) közül, az ellen a Virgina Tech ellen kell majd megkezdenie a szezont, amely a Buckeyes egyetlen vereségét okozta 2014-ben.