Mindenki csal a labdákkal, ez az igazság

2015.01.21. 16:14

deflated.jpg

Egyre csak duzzad a labdabotrány az NFL-ben, és mindenki most jön elő jobbnál-jobb sztorikkal. Van már Super Bowl-győztes irányítónk, aki az összes labdát megpiszkálta, miután lefizette a felelősöket, és a Panthers kickerének is most jutott eszébe, hogy a rájátszásban puhábbnak tűnt a labda.

Ennél jóval érdekesebb az a rutinos egyetemi bajnokságban dolgozó szakember, akit a Yahoo Sports szólaltatott meg az ügyben. Azt kérte, hogy ne nevezzék meg, cserébe elmesélte néhány évtized tapasztalatát, amit nagycsapatok kellékeseként szerzett. Ebből emeltünk ki most néhány fontosabb részletet.  

  • Eleve azzal indít, hogy a labdákkal machinálás annyira megszokott dolog, hogy a csapatok már nem is nagyon tekintik csalásnak. Mindenki tudja, hogy nem lenne szabad, de azért csinálják, mert mindenki más is ezzel trükközik. "Mindenki ezt csinálja a labdákkal, ez van" - mondta
  • Az már a napokban többször elhangzott, hogy a leeresztett labdát elvileg könnyebb megtartani, elkerülni a fumble-t, de a szakember szerint olyan nagyon jelentős változás azért nem tapasztalható, ha a labdákat leeresztik kicsit. Sokkal inkább az irányító komfortérzetéről szól ez az egész. 
  • A szabályok szerint nem nagyon lehetne trükközni a labdákkal, miután a játékvezetők jóváhagyták azokat, ám amíg a labdák a pálya szélén a labdaszedőknél vannak, vagy amíg a félidőben őrizetlenül, addig kedvére szórakozhat velük a csapat kellékese, ez állítólag így is szokott menni. Elég az is, ha valaki takarja a labdát eresztő embert, de a kispadoknál is simán el lehet végezni a műveletet. 
  • Általában az irányítók is beleszólnak, milyen legyen a labda, egyesek téglákat szeretnek dobálni, mások ennél kényesebbek, van, aki simán leszarja, hogy milyen kemény.
  • A dologgal általában az edzők is tisztában vannak. Miután a USC-t elkapták a macinált labdákkal 2012-ben ő is beszélt a témáról az edzőivel, jót röhögtek az egészen, hogyan lehet lebukni, mikor mindenki ezt csinálja. Szerinte a bírók ha észre is veszik a dolgot, akkor kiveszik a játékból a labdát, és szólnak, hogy fel kell pumpálni. "Ha elkezdődik a meccs, és nem annyira látványos a dolog, akkor nem nagyon érdekli őket" - tette hozzá.