A balhés fiúk átcsúsztak az NFL-draft második körébe

2015.05.01. 12:14

Lement az NFL első fordulója péntek hajnalban különösen nagy meglepetés nélkül, Jameis Winston és Marcus Mariota kelt el az első két helyen, vittek bőven elkapót, és két running back is elkelt, de vannak olyan játékosok, akik képességük alapján még simán befértek volna az első körbe. Csakhogy olyan dolgok történtek velük a pályán kívül, melyek komolyan befolyásolták a draftértéküket. 

  • Az egyik ilyen Randy Gregory, a Nebraska defensive endje, aki valószínűleg az első kör első felében, vagy talán ennél is feljebb talált volna csapatot, ha a combine-on nem bukik meg marihuánával. Emiatt kapásból több csapat listájáról is lekerült, pedig nagy karjai vannak, kemény, ellenben csak hét sackje volt a 2014-es idényben, és igazából csak a passzjáték ellen villogott. De ettől még nagy fogás lehet, ha egy türelmes edzőt eresztenek rá. 
  • Hat elkapóra csaptak le az éjjel, és Dorial Green-Beckham nem volt közöttük. Ő sem egyszerű eset, sőt, azt is lehet rá mondani, hogy problémás. Eleve a teljes 2014-es szezont kihagyta, miután a Missouritól kivágták, és nem játszhatott az Oklahomában, pedig hatalmas tehetség szinte tökéletes adottságokkal és kiemelkedő gyorsasággal. Kétszer letartóztatták marihuána birtoklása miatt, majd 2014 tavaszán betört egy lakásba, és egy női tanulótársát lelökte egy lépcsőn. Mindez elég riasztó ahhoz, hogy még akár ennél is mélyebbre csússzon. 
  • Az alabamás Landon Collinsszal nincsen ilyen probléma, a minőségi safetykben szegény mezőnyben a legjobbnak tartják, de a csapatok egyelőre passzolták, igaz, sokak szerint nem egy elsőkörös tehetség. Egy már nagyjából felépített védelembe remekül be lehetne nyomni, erős, brutális, megbízható játékos.
  • Még egy Collins, ráadásul a SEC-ből: csak ő az LSU-ban játszott és cornerbackként: Jalen Collins. Na jó, olyan sokat nem játszott, mert mindössze tíz mérkőzésen kezdett az egyetemi bajnokságban, és emiatt a csapatok vakarhatják a fejüket, ugyanis nem ártana több tapasztalat. Pedig a sebessége, a magassága és az ereje is megvan a poszthoz, első körbe talán egy kicsit túlzás lett volna, és márciusban a lábát is műtötték. A tehetségét viszont nem nagyon lehet vitatni.
  • A Florida State óriása, a defensive tackle Eddie Goldman is jó fogás lehet a második körben. Szinte mozdíthatatlan, még akkor is, ha ketten blokkolják, meglepően jó sebessége van, amire szüksége is van, mert kicsit felemás: passzjáték ellen nem túl hatékony, és ha fennakad elsőre valakin, sokat már nem tud csinálni.

Szabad még a mezőny legjobb tight endje, Maxx Williams, valamint az Arizona State-elkapó Jaelen Strongra sem csaptak ki, őt sokan az első körbe várták, de a műtott csuklójáról mindenfélét lehetett hallani. Speciális eset az LSU-s La’el Collins, aki simán a top tackle-ök között volt, de exbarátnőjét meggyilkolták, és ugyan nem ő a gyanúsított, csak meghallgatják, de a zavaros ügy miatt mindenki elriadt tőle, ő maga is megpróbált visszalépni a drafttól, de ezt az NFL nem engedélyezte. 

Az NFL-draft péntek éjjel folytatódik, természetesen beszámolunk a történésekről.