Tebow 2 év után visszatért az NFL-be, de csodát nem tett

2015.08.17. 13:24 Módosítva: 2015.08.17. 14:13

Tim Tebow harmadik eljövetele történt meg vasárnap délután Philadelphiában. Az utóbbi évek legvitatottabb irányítója a Colts elleni felkészülési meccs második félidejében kapott lehetőséget.

Kezdjük ott, hogy Sam Bradford egyáltalán nem játszott, Mark Sanchez viszont már igen. Róla azt mondta Chip Kelly, hogy van esélye arra, hogy első számú legyen, ám sokáig ő sem volt a pályán.

Úgyhogy megkapta a lehetőséget Matt Barkley, aki Tim Tebow legnagyobb riválisa is a keretbe kerülésért. A harmadéves korábbi USC-irányítónak egész jól ment: hamar szabadult a labdáktól, 20 passzkísérletéből 12 volt jó, összesen 192 yardot halmozott fel. Touchdownpassza nem volt, egyszer eladta a labdát, és még a pályán volt, amikor már mindenki azt várta a stadionban, hogy mikor jön végre Tim Tebow.

Ez a harmadik negyedben jött el. Az első drive-jánál akkora őrjöngés volt a nézőtéren, hogy neki kellett csendet kérnie a közönségtől, és az első passzai ráadásul jól sikerültek, jól is néztek ki. Sokat lehetett hallani arról, hogy rengeteg energiát ölt abba, hogy fejlessze technikáját, ennek nyomait fel lehetett fedezni. 

Az első drive-ban ugyan volt egy elejtett labda egy read optionnél, de ekkor még nagyjából egyben voltak, ami azért nem meglepő, mert ekkor még a begyakorolt forgatókönyv szerint mentek a dolgok. 

Ha Tebow-nál nem is volt  látványos a szétesés, de a második drive-ban már előjött a régi történet. Nem olvasta elég gyorsan a játékot, túl sokáig ragaszkodott a labdához, sackelték, a legtöbbször third downnál. Ez csak eszkalálódott a további drive-okban, bár azt hozzá kell tenni, hogy többször sem kapott rendesen védelmet, mert nem a legjobb fal dolgozott előtte, menekülni pedig nem tudott jól, és egy kivételével a futásai se jöttek igazán be. 

  • Az első drive-jában 6 passzból 5 sikeres volt
  • Ezután 6 passzból már csak 1 volt sikeres

Ebben az is benne lehet, hogy főleg az előszezonban, amikor a gyakorlás, és nem feltétlen az eredményesség a lényeg, az első drive-ra akár előre megírt játékokkal küldik fel, amiket nem változtatnak. Ezekre tehát készülhetett Tebow órákat, talán egy napot is, a második támadásnál viszont már váratlan játékokat kapott: nem is ment olyan jól a végrehajtás.

Oké, azt is felhatjuk a mentségére, hogy két év után játszott először: amikor a 2013-as előszezonban a Patriotsban szerepet kapott, akkor jóval gyámoltalanabb volt, de ez senkit nem fog érdekelni, amikor a szezon előtt dönteni kell, hogy a keretben maradjon-e. Itt az idő mindennél kegyetlenebb tényező, és eddig Barkley kellemes meglepetés volt. Jobban nézett ki a zsebben, és nem is sackelték, míg Tebow-n látszik az akarat és a fejlődés, de még mindig nem az a figura, akire rá lehetne bízni egy csapatot, ha beütne a katasztrófa, és őt kellene pályára küldeni az alapszakaszban.

A Colts ellen megnyert vasárnap 36-10-re megnyert meccsen 12 passzából 6 volt sikeres, 69 yarddal zárt, td-passz és interception nélkül, a földön 15 yardja és egy touchdownja volt, utóbbit az utolsó negyedben szerezte. 

Rengeteget gyakorolt, hogy a dobásait fejlessze.
Rengeteget gyakorolt, hogy a dobásait fejlessze.

Chip Kelly a meccs után azt mondta, hogy tetszettek neki Tebow dobásai, fejlődött a lábmunkája is, és amikor az elkapói a megfelelő route-okat futották, akkor az irányítónak is volt lehetősége, hogy villogjon. Próbálta tehát kicsit tehermentesíteni játékosát, és hangsúlyozta, hogy a meccs későbbi részében már erősen cserélődött körülötte a csapat. 

Tebow úgy látta, néhány dolgot nem úgy csináltak az offense-ben, ahogy kellett volna: jobban kell kommunikálniuk, egyszerűen többet kell gyakorolniuk, és ő biztosan ezen lesz. 

A hozzáállása tehát nem sokat változott, ezért is annyira népszerű figura. Amikor pályára lépett, a Twitter megőrült: fél órán belül az ő neve volt a legnépszerűbb téma, de az Eagles-szurkolók se nagyon tomboltak még ennyire egy preseason-meccs touchdownja miatt, mint amikor bevetődött az endzone-ba.

Tim Tebow továbbra is egy szerethető fazon, de ha nem javul látványosan, akkor ez az utolsó utáni esélye is elszáll. Még nem reménytelen a helyzete, de elég komoly változás kéne. Pláne, hogy Chip Kelly korábban már elmondta, ő quarterbackként számítana rá, és nem valami olyan titkos fegyverként, akit egy kétpontos kísérletnél elő lehet húzni. 

A Barkley vs. Tebow-harcban eddig nagyon nem Tim áll nyerésre.

Posted by 120 yard on 2015. augusztus 17.