Már ünnepeltek volna, de jött a sokkoló hátrapassz

2015.11.08. 13:21

Volt már bőven észvesztő befejezésű meccs az egyetemi bajnokságban az idén, a múlt héten például a Miami nyolc hátrapasszos játékkal verte a Duke-ot, és vasárnap hajnalban az Arkansas valami hasonlóan lehetetlen játékot produkált az Ole Miss vendégeként. 

A két csapatról annyit érdemes tudni, hogy

  • az Arkansas-val szemben elég nagy volt az elvárás az idén, de több korai vereségbe belefutottak, azóta viszont egyre jobbak.
  • Az Ole Miss rájátszásra is esélyes csapat volt még a meccs előtt, de hogy megmaradjanak az esélyei, mindenképp nyernie kellett volna az Arkansas ellen.

A két csapat fej fej mellett haladt az egész meccsen, úgyhogy a 45-45-ös rendes játékidő után jöhetett a hosszabbítás, ahol az Ole Miss szerzett először touchdownt. Innen már az Arkansas-nak is kötelező volt a TD, hogy meccsben maradjanak, de ettől elég messze kerültek büntetések és yardveszteségek miatt: a negyedik, azaz utolsó próbálkozásnál 25 yardot kellett volna megtenniük, hogy életben maradjanak. 

Elindult a játék, Brandon Allen irányító a tight endjét, Hunter Henryt találta meg a labdával, ám ott volt az Ole Miss egyik védője, és úgy nézett ki, hogy földre viszi Henryt. Ezzel vége is lett volna a meccsnek, a hazaiak már kezdték az ünneplést a pálya szélén. Ám a szerelés közben Henrynek még volt annyi ideje, hogy vaktában hátradobja a labdát, hátha valamelyik csapattársához kerül. A hátrapassz ilyenkor szabályos, és az sem jelentette a játék végét, hogy a labda az egyik játékos kezéről a földre pattant. 

Az Arkansas-sztárfutó Alex Collins kapta fel, és mivel az Ole Miss-védelem java elment a másik oldalra, terület is volt előtte, a csapattársai blokkokkal nyitották neki az utat. Collins türelmes volt, megvárta a blokkokat, és megcsinálta a lehetetlennek tűnő first downt, igaz a földre érkezéskor kiejtette a labdát, de ez az Arkansas-hoz került vissza. Az egész játék csak azért sikerült, mert Henrynek még volt annyi lélekjelenléte, hogy hátradobja a labdát, mielőtt földre vitték. 

Folytathatta a támadást a vendégcsapat, meg is szerezték a touchdownt, szóval készülhettek volna az újabb hosszabbításra, ám az Arkansas-edző Brett Bielema úgy döntött, hogy

akkor már miért ne menjenek rá extra pont helyett a kétpontos kísérletre a győzelemért.

Amikor először megpróbálkoztak vele, akkor irányítójukat sisakrácsánál fogva rántotta le az egyik Ole Miss-védő, ezért büntetést kapott, az Arkansas pedig újra próbálkozhatott. És ez már bejött: Brandon Allen irányító rombolt be az endzone-ba: 53-52-re nyert az Arkansas. 

Arkansas Uses Lateral, 2-Point Conversion To Upset Ole Miss

"Ha Henry helyében lettem volna, sosem jut eszembe, hogy hátrafelé passzoljak. A következő dolog, amire emlékszem, hogy nálam van a labda, és rohanok az életemért" - mesélt a történtekről Alex Collins a meccs után.

Az Arkansas-győzelem az Ole Misst jó eséllyel kiírta a négycsapatos rájátszásból, mert már három vereségük van, míg az Alabamának egy. Ugyanis a csoport, vagyis az SEC West szuperrangadóján az Alabama Crimson Tide 30-16-ra verte az LSU Tigerst úgy, hogy a védelmük szinte teljesen levette a pályáról a sztárfutó Leonard Fournette-et, míg az ő részükről Derrick Henry 200 futott yard fölött zárt.