Elképesztően felturbózta az NFL a soha nem látott Super Bowl-videót

2016.01.14. 14:39

Hónapokig tartó kutató-, vágó- és utómunka után az NFL Network péntek este bemutatja a Super Bowl I történelmi jelentőségű videóját – az elveszettnek hitt felvétel első ismétlése pontosan 49 évvel a döntő után kerül adásba.

Az 1967-es meccset, amin a Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs játszott egymással, két tévécsatorna is közvetítette, később viszont sem az NBC, sem a CBS nem ismételte meg a döntőt. Mivel azóta elvesztek a rögzített verziók, vagy mást vettek fel rá helytakarékosság miatt, ezért eddig csak a helyszínen tartózkodó 61946 szurkoló, és a nagyjából 51,18 tévénéző láthatta teljes valójában a Los Angeles-i Memorial Coliseumban rendezett meccset.

Így nézett ki az 1967-es jegy

A mérkőzésről 2005-ben előkerült egy majdnem teljes kópia, a magángyűjtemény részét képező felvételből viszont hiányzik a félidei műsor és a harmadik negyed egy része, így az a rész is, amin Packers védője, Willie Wood egy 50 yardos interceptionből szerzett TD-vel 21-10-re növelte csapata előnyét. A szalag tulajdonosa korábban felajánlotta a videót megvételre az NFL-nek, a liga viszont jóval a kért 1 millió dolláros ajánlat alá ígért, tehát nem ezt a verziót újították fel a pénteki bemutatóra.

Ehelyett az NFL külön produkciós részlege, az NFL Films böngészte át a teljes saját archívumát, ahol többtucatnyi helyen bukkantak rá a mérkőzésen összesen 145 játékára – ezeket vágták végül össze, majd javították fel a színeket, és újították fel a teljes felvételt.

A videóra a rádióközvetítés hangját illesztették rá, így az NBC és a CBS kommentátorai helyett a január 13-án, 88 évesen elhunyt Jim Simpson, illetve George Ratterman hangjai lesznek hallhatók.

A játékok közötti részek eltávolítása után 40 perces videót végül 3 órásra duzzasztják fel úgy, hogy a mára megszokott mérkőzés előtti, félidei és mérkőzés utáni stúdióelemzést rögzítenek mellé egy nappal az adásba kerülés előtt.

Magát a meccsfelvételt is felturbózták az NFL-nél, Simpsonék közvetítése mellett ugyanis helyenként egyszerre akár hét szakkommentátor is elemzi majd a meccset, köztük az a Willie Davis, aki a Packersben játszott is a mérkőzésen. A másik fontos fejlesztés vizuális elem lesz, hiszen a 49 éves videót a ma használt statisztikai táblákkal, yardjelző vonalakkal és órával is ellátták.

A 49 évvel ezelőtti döntő első ismétlése magyar idő szerint péntek éjfélkor lesz az NFL Networkön.