Centiken múlt a Super Bowlt eldöntő játék

2016.01.23. 20:13

A Super Bowl XLI-ben a Colts majdnem negyven év után lett ismét bajnok, és Peyton Manning megszerezte máig egyetlen bajnoki gyűrűjét a Chicago Bears ellen. A mindent eldöntő játék centiken múlt. Folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat. 

A meccs utolsó negyedében 22-17-es előnyben volt az Indianapolis Colts, és inkább a védelmüknek volt nagy napja: már négy turnovert is kiharcoltak a mérkőzésen. Volt még bőven hátra, egészen pontosan 14 perc, amikor a Chicago Bears támadhatott, hogy visszavegyék a vezetést, ami az övék volt az első félidő nagy részében.

Super Bowl XLI

2007. február 4.

Indianapolis Colts-Chicago Bears 29-17

MVP: Peyton Manning, irányító, Colts

Helyszín: Dolphin Stadium, Miami, Florida

Nézőszám: 74 512

Tévés nézőszám: 93,2 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 2,6 millió dollár

 

A támadás negyedik játéka jött, amikor Rex Grossman irányító célba vette az elkapó Muhsin Muhammadet, de csúnyán túldobta a labdát, amit simán lehalászott Kelvin Hayden. Muhammed próbálta visszarántani, de nem sikerült, és innentől Hayden 56 yardot nyargalt az endzone-ig. 

A nagy kérdés az volt, hogy kilépett-e, miután megszerezte a labdát, mert elsőre minimum neccesnek tűnt a dolog, a Bears-edző Lovie Smith be is dobta a piros zászlót. „Emlékszem, a pálya szélén álló chicagói játékosok kiabáltak, hogy kiléptem” - emlékezett vissza Hayden. A bírók visszanézték a történteket, és úgy látták, hogy még a vonalon belül tette le a lábát a Colts-védő, úgyhogy a touchdown állt. A visszajátszásokon és a fotókon is látszik, hogy tényleg centiken múlt az egész. 

És végül ez volt az, ami beállította a végeredményt is, a Colts 29-17-re nyerte meg története második Super Bowlját, és az elsőt, amióta Indianapolisba költöztek. Közel negyven év után lettek újra bajnokok, mivel a legutóbbi győzelmük még a Super Bowl V-ben volt 1971-ben, Johnny Unitasszal. 

Az 56 yardos futás alatt történteket sokáig elemezték még, és a történtek miatt elővették a Bears-irányító Rex Grossmant is, mert miközben Hayden minden erejével azon volt, hogy eljusson az endzone-ba, addig Grossman jóindulattal is csak kocogott felé. Az irányító később azzal védekezett, hogy neki úgy tűnt elsőre, Hayden kilépett, majd azt hitte, hogy befelé indul meg:„Mire rájöttem, hogy merre fut valójában, már rég lehagyott engem”. 

Amúgy sem kedvezett az időjárás egyik irányítónak sem: ez volt az első Super Bowl, amit szakadó esőben rendeztek meg, több játékos szerint olyan volt, mintha monszunban kellett volna játszaniuk.

A Super Bowl XLI legjobbjának Peyton Manninget választották, aki inkább tűnt megkönnyebbültnek a győzelem után, mint feldobottnak, de végre megvolt első bajnoki címe, edzője, Tony Dungy pedig az első afroamerikai edző lett, aki Super Bowlt tudott nyerni.