A Panthers-irányító primadonnaságán ment el a Super Bowl

2016.02.08. 07:41

Cam Newton, a Carolina Panthers irányítója megmagyarázhatatlan döntést hozott a mérkőzés hajrájában, amivel megpecsételte csapata sorsát: a kezéből kivert, lábai előtt pattogó labdát inkább átengedte az ellenfélnek, ami aztán rögtön utána el is döntötte a Super Bowlt.

Az egész meccsen rettenetesen hullámzóan ment a Carolina Panthersnek és Cam Newtonnak a játék a Super Bowl 50-ben, de szűk 5 perccel a vége előtt még így is volt esélyük a fordításra a Denver Broncos ellen.

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

Ehhez egy touchdownt kellett volna szerezniük 16-10-es Broncos-vezetésnél, ám ennek a közelébe sem jutottak, a szezon legértékesebb játékosának (MVP) választott Cam Newton óriási hibájából. Newton harmadik és kilencnél, csapata térfelének közepéről indította a játékot, de nem kapott elég védelmet a támadófaltól, és a végül a döntő MVP-jének választott Broncos-védő, Von Miller odaért rá.

Miller ugyan nem vitte földre Newtont, de kiverte a kezéből a labdát, amiért aztán megindult a harc. Legalábbis látszólag, mert Newton, akinek láthatóan lett volna esélye arra, hogy visszaszerezze azt, és negyedik kísérletnél legalább a saját célterületüktől távol tartsa a Denvert, inkább rá sem vetődött a labdára. A videón jól látszik, hogy amint DeMarcus Ware (#94) keze a labda közelébe kerül, Newton hátrahőköl esés közben, és nem megy a szabadon felszedhető labdáért.

Az persze már nem az ő hibája, hogy a labda Ware kezéből kipattanva a Panthers célterülete felé indult meg, ahol T.J. Ward szerezte meg azt, remek helyzetbe hozva saját támadóit. A 196 centi magas, 111 kilós Newton reakciója azért érthetetlen, mert egész szezonban nem kímélte magát, 1972 óta a legtöbb futást bevállaló irányító volt, aki néha három-négy védőt is elhúzott pár extra yardért. Egy földön pattogó, fél kézzel sem fogott labdára viszont nem vetődött rá. Sőt, utána, amikor Ware kezéből kiütötték, sem nagyon küzdött érte.

A labdavesztés után a Broncosnak négy yardot kellett csak megtennie a touchdownhoz, amivel eldöntötték a mérkőzést. A Newton kezéből a labdát kiütő Von Miller ezzel a meccs hőse lett – a Denver mindkét touchdownja előtt ő szerezte meg ugyanis a Panthers irányítójától a labdát. Az első negyedben a védőtársa, Malik Jackson vetődött rá, TD-t szerezve, míg a hajrában a támadókat hozta helyzetbe a kiütött labdával, nem véletlen, hogy ő lett a Super Bowl MVP-je.

Newton a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón eléggé zaklatott volt, eleinte csak párszavas válaszokat adott, majd négy-öt kérdés után megunta az újságírókat, és egész egyszerűen ott hagyta őket.

A Broncos 24-10-re nyert, a csapat harmadik bajnoki címét szerezte az 1997-98-as címvédés után.