Titkolja az NFL, de barátkozna a fűvel

2016.06.07. 18:58

Hosszú évek óta napirenden levő téma, hogy az NBA-hez hasonlóan az NFL is vegye le a tiltólistáról a marihuánát, ám egyelőre annak ellenére sem lazított a szabályokon az amerikaifutball-liga, hogy egyre terjed a fű orvosi felhasználása. 24 állam és Columbia Kerület (DC - District of Columbia, vagyis Washington) legalizálta az orvosi marihuánát, DC mellett pedig négy állam pedig nem csak az orvosi felhasználását.

Ennek ellenére az NFL továbbra is az ópiátokat részesíti előnyben a különböző egészségügyi problémák kezelésénél, miközben az orvosi marihuána sokkal jobb alternatíva lenne, vette fel a Baltimore Ravens egyik játékosa, Eugene Monroe. Ő az NFL-en belüli marihuána-lobbi egyik vezéralakja, nemrég 80 ezer dollárt (közel 22 millió forint) adományozott egy a marihuána orvosi hatásait vizsgáló kutatócsoportnak.

Monroe esszéjében kiemelte, hogy

  • az orvosi marihuána használata kifejezetten előnyös krónikus fájdalmak és fejsérülések esetén – mindkettő kiemelten jellemző az NFL-játékosok között,
  • 2012 óta minden Super Bowl-győztes csapat olyan államból érkezett, ahol valamilyen formában engedélyezett a marihuána használata, még ha az NFL tiltja is,
  • az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma (U.S. Department of Health and Human Service) egyik szabadalma szerint a kannabinoidoknak gyulladáscsökkentő és az idegrendszert védő hatása van – ezek fontos segítséget jelentenének az NFL-játékosoknak.

Ugyanakkor az NFL továbbra is a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) iránymutatását követi, amely szerint a marihuána nem alkalmazható orvosi céllal, így tiltja annak használatát.

Van azonban a helyzetben egy csavar. A Monroe-ról méretes cikket közlő Washington Post információi szerint ugyanis az NFL két képviselője felvette a kapcsolatot azzal a kutatócsoporttal, amelyet a játékos korábban komoly pénzösszeggel támogatott. A cél az, hogy a lehető legtöbbet megtudjanak a marihuána gyógyító hatásairól. Az NFL részéről a két kapcsolatfelvevő a játékosok egészségéért és biztonságért felelő alelnök, Jeff Miller, illetve az NFL fej-, nyak- és gerincsérülésekért felelős bizottságának tagja, civilben idegsebész Russell Lonser volt.

Ne maradjon le semmiről!

Előbbi volt az NFL-vezetők közül az első, aki elismerte a fejsérülések és a CTE, vagyis a krónikus traumatikus enkefalopátia közötti direkt kapcsolatot, a szerepvállalása tehát azt jelezheti, az NFL valódi megoldást láthat a marihuánában az agyrázkódások kapcsán.

A kutatócsoportból megszólaltatott Marcel Bonn-Miller is ezt támasztotta alá, szerint valódi érdeklődést mutat a liga, és nem az a célja, hogy keresztbe tegyen a kutatásnak. Utóbbi azért is fontos, mert egy májusban elkészült kongresszusi jelentés szerint az NFL 2015-ben azért vont vissza 16 millió dollár – később közpénzből helyettesített – támogatást egy agyrázkódás-kutatástól, mert a Boston University nem volt hajlandó a kutatás éléről eltávolítani az NFL kérésére a ligát többször is kritizáló idegkárosodási szakértőt, Robert Sternt.