Ki állítja meg az ország leggyorsabb emberét?

2016.08.27. 17:37

Szeptember elején elkezdődik az egyetemi amerikaifutball-bajnokság, amit a tíz legmeghatározóbb játékos bemutatásával vezetünk fel. Ők tehetik a legtöbbet azért, hogy csapatuk bajnok legyen.

Korábbi részek: Leonard Fournette, Myles Garrett

Amikor az egyetemi amerikaifoci legjobb futójátékosáról beszélünk, akkor általában az LSU-szupersztár Leonard Fournette-et emlegetjük. Csakhogy van, amiben őt is veri valaki: méghozzá a Florida State villámgyors játékosa, a tavaly futásonként 7,6 yardot átlagoló Dalvin Cook. 

Miért olyan nagy szám? 

Cook a 180 centijével és 93 kilójával egy kategóriával kisebb súlycsoportban van, mint Fournette, de ettől még nagyon komoly károkat tud okozni az ellenfél védelmében, mert mozgékonyabb is. A 2015-ös egyetemi szezonban övé volt a legtöbb olyan futás, ami legalább 15 yardos volt, vagyis nagy játékokkal járult hozzá, hogy az FSU tisztes szezont produkáljon a sok távozó ellenére. Az ilyen megmozdulásokból jött össze tavalyi 1615 futott yardjának több mint a fele, 1066 yard.

Ne maradjon le semmiről!

Ami ennél is félelmetesebb, hogy az első kontakt után még négy yardot átlagolt, kíméletlenül használta ki az ellenfelek hibáit. Ebben a kategóriában az ágyúgolyóval felérő Fournette 3,6 yardot jegyzett. Ehhez még adjuk hozzá, hogy a szezon során 56 elrontott szerelés volt ellene (11. volt a teljes egyetemi mezőnyben), mindez kombinálva a kiemelkedő sebességével, és máris megkapjuk az egyetemi amerikaifoci egyik legveszélyesebb játékosát.

A sebességével tényleg nem viccelünk, valószínűleg az egész országban nincs nála robbanékonyabb ember, amint a második fokozatba kapcsol, szinte lehetetlen megfogni, a futóversenyekből csak ő jöhet ki jól. 

 

Azért blokkolásban és elkapásban még lenne hová fejlődnie, ezért tűnik nála kompaktabbnak Fournette,  de mivel a rájátszásba kerülés nem kettejük versenyétől függ, ezért ha hozza azt, amit tavaly, már jól jár a Florida State. Iszonyú nehéz feladata lesz az ellenfél védelmeinek, hogy megállítsák őt, legnagyobb eséllyel a Louisville és a Clemson próbálkozhat ezzel. 

Mi a helyzet a többiekkel? 

A Florida State évek óta remekül toboroz, ezért tömve van tehetségekkel, ez az idei évre is igaz. A védelembe sok fontos ember visszatér, és már tavaly is a legjobbak között volt az országban, a nagy veszteség Jalen Ramsey, aki első körösként ment az NFL-be.

Ha elemeire szedjük a csapatot a támadófal és az elkapók is nagyon rendben vannak, ellenben az irányítóposztról ez már nem mondható el, ez nagyjából Jameis Winston távozása óta igaz. Legalábbis a szezon előtt semmi nem utal arra, hogy Sean Maguire túl megnyugtató megoldás lenne egy olyan csoportban, ahol egy Deshaun Watsonnal rohamozó Clemson is szembejön. De itt jön majd be Cook a képbe. Annyi előnyük viszont van, hogy hazai pályán játszanak a bajnokesélyessel. Ha sikerül őket elkapni, akkor az FSU-nak meglehet a rájátszás. 

A cikkhez a Pro Football Focus statisztikáit használtuk fel.