Aki "kapj el, ha tudsz"-ot játszik egy országgal

2016.09.02. 16:53

Szeptember elején elkezdődik az egyetemi amerikaifutball-bajnokság, amit a tíz legmeghatározóbb játékos bemutatásával vezetünk fel. Ők tehetik a legtöbbet azért, hogy csapatuk bajnok legyen.

Korábbi részek: Leonard Fournette, Myles Garrett, Dalvin Cook, Jalen Hurd, ArDarius Stewart, J.T. Barrett, Deshaun Watson, Jabrill Peppers.

Ami a Michigannek Jabrill Peppers, az a Stanford támadócsapatának Christian McCaffrey, csak azzal a különbséggel, hogy míg Peppers egy bőven átlag feletti tízpróbázó, aki mindenből elképesztően jó, addig McCaffrey ezen a hasonlaton továbbmenve egy szupersztár triatlonos. Jelenleg vitatatlanul a Cardinals-futó az egyetemi bajnokság legjobb játékosa, elképesztő és elképesztően sokoldalú tehetség, akinek futójátékosként talán elkapásban még jobbak is a mutatói.

A 2015-ös szezonban rekordot döntött McCaffrey, immár övé minden idők legtöbb szerzett yardja egy szezon 3496-tal – nem kisebb legenda, mint Barry Sanders 27 éves csúcsát döntötte meg. Hasonlóra idén azért ne számítsunk tőle, egyrészt nyilván mindenki sokkal jobban figyel majd rá, másrészt a Stanford támadófalából hárman is távoztak, vagyis nehezebben fut majd.

De mire is gondoltunk azzal, hogy McCaffrey egy szupersztár triatlonos? A Pro Football Focusnál a 2015-ös szezonban csak két játékosnak volt magasabb mutatója visszahordásban McCaffrey-nél, a tavalyi draftévfolyamban a mutatói alapján a negyedik legjobb elkapó lett volna, miközben bőven az elitbe tartozik futóként is – tavaly 71 elrontott tackle-t harcolt ki (a hatodik legjobb mutató az országban), 2014 futott yardja pedig a második volt Derrick Henry mögött.

Az egyetlen gondja, hogy látszólag kicsi a futójátékos posztra, már persze, ha be lehet határolni egyetlen posztra, mert tényleg igazi hibrid. 183 centis és 91 kilós, ami valóban pici RB-nek, de ha azt nézzük, hogy egy 135 kilós falemberrel a hátán is meg tud csinálni egy egykezes elkapást, akkor könnyű belátni, hogy nincs mitől félteni.

Az egyedüli dolog, ami hiányzik talán tőle, az a hegynyi touchdown-mennyiség, két év alatt ugyanis még csak 15 TD-je van (meg még kettő visszahordóként).

Csak ezek a számok viszont semmit nem adnak vissza abból, hogy mennyire FUN játékos is McCaffrey. Mivel szavakba önteni nem is nagyon lehet, inkább itt ez a videó. Külön ajánljuk a gyors irányváltásokat mindenki figyelmébe, abból 14-szeres olimpiai bajnok lenne már most a srác.