Sok volt a futás az NFL-ben a világ leggyorsabb emberének

2017.09.26. 13:29

A világ jelenleg leggyorsabb embere, Justin Gatlin bő tíz évvel ezelőtt NFL-csapatoknál is kipróbálta magát, de rájött, hiába óriási a sebessége, annál azért több kell, hogy használható elkapó legyen.

A 100 méteres síkfutás idei világbajnoka, Justin Gatlin 2006-ban doppingügyei miatt nyolcéves eltiltást kapott. Az atlétikában nem volt helye, így muszáj volt valami olyat találnia, ahol érvényesülhet gyorsaságával. Kézenfekvőnek tűnt számára az amerikaifutball.

Justin Gatlin a Tampa Bay próbajátékán
Justin Gatlin a Tampa Bay próbajátékán

2007-ben így két csapathoz, a Tampa Bay Buccaneershez és a New Orleans Saintshez is elment próbajátékra, de egyiknél sem tudott végül wide receiverként, elkapóként megragadni. Gatlin azt nyilatkozta a Post Game-nek, hogy azt sem tudta, milyen útvonalat kéne befutnia, amikor elment edzőtáborozni.

A Tampánál Jon Gruden edző folyton piszkálta a 2004-es olimpiai bajnokot. „Már az elejétől becenevet kaptam. Amikor összefoglaló videókat néztünk az edzésekről, nem Justin volt a nevem. Gold Medal (aranyérem) lettem. «Gold Medal, miért futottál ki olyan gyorsan az alakzatból? Gold Medal, ez az útvonal, amit be kell futnod. Ó, ez már jó vonal volt, Gold Medal.»"

Ne maradjon le semmiről!

Gatlin később elég sok mindent megtanult a taktikáról és a helyes mozgásokról, de arra is rájött, nem feltétlenül egy százas sprinter a legmegfelelőbb az elkapói posztra.

Sok ember gondolja azt, hogy ha gyors vagy és százon sprintelsz, akkor már wide receiver lehetsz. A népszerű elképzeléssel szemben egy 400-as futó sokkal inkább megfelel erre a posztra, mert majdnem olyan, mintha 100-akat ismételgetne.

Végigfutsz egy utat teljes erőből, majd egy felnőtt férfi izomból kilök a pályáról, aztán még vissza is kell jönnöd a huddle-be a többi játékossal, hogy készen állj a következő játékra, újra megfuttatnak ugyanazon az úton. Következő játék, futsz ugyanazon az úton, következő játék, megint ugyanaz az út. Ez tényleg az állóképességről és a sebességed uralásáról szól." 

Gatlin nem kapaszkodott meg az NFL-ben, de szerencséjére később csökkentették eltiltását, így 2010-ben visszatérhetett a versenyszerű futáshoz.