Kamuflázs: amikor csavarsz egyet az őrületen, és még négyzetre is emeled

2017.11.01. 09:58

Nem gyakran van kedd este mérkőzés az egyetemi amerikaifoci-bajnokságban, de most megérte volna figyelni a Miami (Ohio)-Ohio meccsre, rögtön az első negyedben ugyanis őrült trükkjáték-háború indult, majd dőlt is el gyorsan.

A meccset az Ohio kezdte egy gyors touchdownnal, aztán jöhetett a Miami (Ohio) – a zárójeles megjegyzés azért kell, hogy nehogy valaki a Florida állambeli Miamira gondoljon, ha már Ohióban is van egy ilyen város), ami azonnal trükkjátékkal nyitott. Ez kicsit már jelezte is, hogy elég tanácstalanok, és igyekeztek rögtön az elején zavart kelteni az ellenfélnél, ám ez pont a visszájára sült el. Ugyan a flea flicker bejött, de két játékkal később eladták a labdát.

Ne maradjon le semmiről!

A flea flicker lényege egyébként, hogy a támadócsapat eljátssza, hogy futójátékot indítanak, majd még mielőtt a labdát megkapó futójátékos belerohanna az előtte tornyosuló embertömegbe, megáll, megfordul és visszadobja a labdát az irányítónak, hogy az passzolhasson.

A Miami (Ohio) pont ezt csinálta meg, de ekkor még ők sem tudták, hogy darázsfészekbe nyúltak ezzel. Az Ohio válaszul ugyanis ugyanennek a trükknek az agyoncsavart verziójával válaszolt: dupla reverse után csinálták meg a flea flickert, vagyis elindult jobbra a futás, a futójátékos átadta a vele szemben futó elkapónak a labdát, ő pöccintette vissza az irányítónak, és csak ekkor jött az előre passz.

A trükk majdnem befuccsolt, egy Miami-védő kis híján odaért az irányító Nathan Rourke-ra, de még időben sikerült elindítani a labdát a QB-nak.

Nem véletlen egyébként, hogy pont ezzel a játékkal állt elő az Ohio Bobcats: szeptember legelején a flea flicker-nagymester Purdue csinálta meg ellenük ugyanezt, onnan lesték el. A Purdue egyébként akkora ász ebben, hogy ők már kamu flea flickerrel is próbálkoznak, sikerrel.

A Miami (Ohio)-Ohio meccset utóbbi nyerte 45-28-ra, az első negyed végén még 14-14 volt, de a hazai csapat innentől elhúzott. Az irányító Rourke 6 TD-vel zárta a meccset, hármat passzolt, hármat pedig futott.

A Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.