Épp csak kiszúrta a szemüket, mégsem látták

2018.10.02. 13:06

Fű alatt csinálta meg a Baltimore Ravens az NFL negyedik fordulójának legnagyobb trükkjét – a csapat kvázi pont azt pörgette tovább gondolati szinten, ami miatt három éve még irtózatos hisztit csaptak: úgy álltak fel egy támadójátékra, hogy a lehető legjobban összezavarják a védelmet a támadójátékosok helyének átvariálásával.

Ne maradjon le semmiről!

2015-ben a New England Patriots hasonló taktikával verte őket a rájátszásban, akkor ők azzal trükköztek, hogy eltolták a támadófal felállását, és valójában egy elkapó poszton felálló ember képezte az ötfős fal legszélső emberét. Ezt azzal érték el, hogy nem mindenki arra a vonalra (az úgynevezett line of scrimmage-re) állt fel, ahonnan a játék indul, és a kívül álló ember volt jogosulatlan ez elkapásra, a belül, a fal szélén felálló pedig kaphatott labdát. A trükk az, hogy a védelemben a formációra hirtelen ránézve ez nem tudatosul.

A Ravens vezetőedzője, John Harbaugh tombolt a meccsen és utána is, az NFL be is tiltotta még azon a nyáron ezt a trükköt, de ez nem akadályozta meg a Ravenst, hogy újabb kiskaput találva hasonló elven fejlessze tovább a dolgot.

Vasárnap a Pittsburgh Steelers ellen ezt láthattuk, amikor a labdaelkapásra jogosult tight end, Maxx Williams a támadófal közepén, a bal guard helyén állt fel – de nem a vonalon volt, hanem mögötte, így nem támadófalembernek, hanem jogosult elkapónak minősült. Ezt élőben, a játék sebessége mellett kiszúrni nem hogy bravúr, valóságos csoda lett volna a védelemtől, nem is nagyon értették, mi történik, amikor Williams a center mellől kilőve megindult, majd megkapta a labdát.

A trükköt a korábbi támadófalember, a most szakértőként és podcasterként dolgozó Geoff Schwartz szúrta ki, de kellett hozzá a hátsó kameraállás is. A normál közvetítőszögből sokkal nehezebb észrevenni a trükköt.

A játék kapcsán a korábbi NFL-bíró Terry McAulay azt mondta az NBC közvetítésében, hogy Williamsnek még hátrébb kellett volna felállnia, a szabály szerint fizikailag a center vonala mögött lett volna a helye, hogy jogosult elkapó lehessen, de ezt nem vették ennyire szigorúan a bírók menet közben a jelek szerint.

Az irányító Joe Flacco – Williamshez hasonlóan – jobbra mozgott, a támadófal balra blokkolt, a játék vége pedig egy 22 yardos elkapás lett.