Összeesküvés-elmélet a csúcsdöntő Brees-passzról

2018.10.10. 15:33

Magyar idő szerint kedd hajnalban a New Orleans Saints irányítója, Drew Brees lett az NFL passzrekordere, Peyton Manninget előzve övé a legtöbb passzolt yard a ligában. A csúcs egy elég sima, 62 yardos touchdown-passzal lett meg.

Egyesek szerint túl sima is lett a Tre'Quan Smith felé dobott labda, az interneten egyből el is indult a nagy konteógyártás, miszerint az NFL direkt lezsírozta, hogy egy nagy játékkal legyen meg a rekord, ezzel is növelje a hírverést. 

Lehetséges ez?

Az tény, hogy a 62 yardos touchdownnál nem kellett túlzott erőfeszítés sem Breestől, sem a touchdownt elkapó Smithtől, olyannyira, hogy még egy Saints-elkapó, Cameron Meredith is elég üresen ott volt az irányító előtt.

A rekorddöntő játékra az ellenfél Washington Redskins védelme egy safetyvel állt fel, a Saints pedig a támadócsapat jobb szélén két elkapóval is nyílegyenes utat futtatott, hátha a két játékosból egy üresen marad. A dolog bejött: Smith és Meredith is védő nélkül mehetett, mert a Redskins baloldali cornerbackje, Josh Norman a jobbra mozgó futójátékosra, Alvin Kamarára mozdult rá, a safety, Montae Nicholson pedig lemaradt a két elkapóról.

Nicholsont nem is lehet hibáztatni, a pálya közepéről kellett volna befognia egyszerre két villámgyors elkapót, alapból vert helyzetben volt. Nem csoda, hogy az ESPN statisztikái szerint Brees a szezon legsimább passzát dobhatta, célpontja 9,61 yardra volt a védőjétől.

A játék után több korábbi NFL-es is furcsállta az egészet, az egykori védőjátékos Dashon Goldson gyorsan jelezte Twitteren, hogy valami nem klappol, míg a Cleveland Brownstól visszavonuló Joe Thomas egyből ahhoz hasonlította, mint amikor az irányító Brett Favre „direkt nekifutott” Michael Strahannek, hogy annak meglegyen a sackrekord. De a szurkolók is furcsállják a történteket.

Nyilván semmi bizonyíték nincs, azon túl, hogy tényleg furán jött ki, hogy Brees egy ennyire sima játékból szerezte meg a rekordot.

A csúcshoz a meccs előtt 201 yard kellett Breesnek, 363 yardot hozott össze a mérkőzésen, nem ezen múlt tehát. Ahogy a Saints 43-19-es győzelme sem, bár a vizsgált touchdown idején még elég szoros volt a meccs, ám itt is csak azt lehet felhozni: meglepő, de nem szürreális, hogy ennyire elnézzen egy játékot a Redskins védelme.

Ilyen szinten belenyúlni egy NFL-meccsbe nagyon nehéz lenne, azt bizonyítani pláne, és hát a feltételezés is elég abszurd, hiszen Brees így is, úgy is megcsinálta volna a rekordot, nagyjából mindegy, hogy egy 62 yardos, vagy 1 yardos passzal teszi meg azt, és hogy a mérkőzés melyik szakaszában, de érdekes, hogy a szurkolók ilyen dolgokon tudnak agyalni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?