Átment az NFL legfontosabb szavazása, 17 meccses szezonok jönnek

2020.03.15. 16:26

1019-959-es szavazati aránnyal, 51,5%-os többséggel elfogadták az NFL új kollektív szerződését (CBA), vagyis 2030-ig, a következő tíz évre zavartalan a liga jövője. A lebonyolítása viszont nem, komoly átalakulást hoz magával az új megállapodás.

Ahhoz, az NFL és a csapattulajdonosok után a játékosok is elfogadják az új CBA-t, a szavazatok 50%-a plusz egy szavazat kellett. Ez a játékosszakszervezet által közölt adatok szerint meglett, ugyanakkor érdekes fejlemény, hogy a szavazásra jogosult nagyjából 2500 NFL-játékosból csak 79%-nyi vélte úgy, hogy véleményt kell alkotnia a liga és játékostársai jövőjéről.

Ne maradjon le semmiről!

A 439 oldalas megállapodás több alapvető fontosságú változtatást is magába foglal:

  • legkorábban a 2021-es szezontól kezdve 16-ról 17 mérkőzésre nő az NFL alapszakasza,
  • szintén 2021-től kezdve a játékosok az eddigi 47% helyett 48%-ban részesednek az NFL bevételeiből (ennyi fordítható a fizetésük), és ez 48,5%-ra nő attól a szezontól kezdve, amikor bevezetik a 17. mérkőzést,
  • hatról hétre bővülő rájátszásmezőny főcsoportonként, de már csak egy, pihenőhéthez jutott kiemelt csapattal minden főcsoportban, így viszont összesen 14 csapat jut be a rájátszásba a 32-ből,
  • emelkedik a minimálbér a játékosok között, a későbbi körökben draftolt játékosok fizetésének teljesítményarányos növelésén is javítanak,
  • megnövelik az edzőcsapatok létszámát (10-ről 12-re vagy 14-re), illetve a korábbi vészirányító mintájára egy plusz támadófalembert is aktiválhatnak a csapatok meccsnapon sérülés esetén,
  • a meccsnapi keret 46-ról 48 főre, a csapatok rendes kerete 53-ról 55 főre bővül,
  • átdolgozzák az edzőtáborok rendszerét, csökken a fizikailag megterhelő edzések száma,
  • és majdnem teljesen eltörlik a marihuánafogyasztásért járó büntetést, és csak akkor éri retorzió a játékost, ha sok rendbeli, kirívó fűfogyasztáson érik, nagy mértékben lazítva az eddigi szabályozáson.

A CBA elfogadása a fenti kedvezményekkel együtt is inkább a tulajdonosok és az NFL szempontjából tekinthető győzelemnek, racionálisan nézve ugyanis a tulajdonosok annyit tettek csak, hogy elengedtek pár edzést a játékosoknak, minimálisan lazítottak a marihuánafogyasztásra vonatkozó büntetéseken, és némileg emeltek a játékosok fizetésén. Az 1-1,5%-os emelést persze nem szabad lebecsülni, piaci előrejelzések szerint a következő évtizedben nagyjából 200 milliárd dollárt termelhet az NFL, ebből 1-1,5% plusz részesedés már szép summa.

Cserébe kapnak évi plusz két mérkőzést (egyet az alapszakaszban, egyet a rájátszásban), az elfogadott CBA tudatával nyugodtan tárgyalhatnak a hamarosan lejáró médiaszerződésekről, és a piac várakozása szerint bankot robbanthatnak velük.

Eközben viszont nem kellett olyan kényes, és potenciálisan rengeteg pénzbe kerülő kérdéssel szembenézniük, hogy mi lesz a játékosok életre szóló egészségügyi tervével – bár némiképp javítottak a visszavonult játékosoknak járó egészségügyi ellátás szintjén.

Az NFL-ben főleg a krónikus traumatikus enkefalopátia, vagyis a CTE okoz jelentős problémát, de általánosságban is elmondható, hogy az NFL-játékosok többsége az állandó sérülések és fájdalomcsillapítók miatt komoly egészségügyi panaszokkal él akár már röviddel a visszavonulásuk után is.

Bár az NFL-szezon jelenleg áll, a koronavírus-járvány rájuk is hatással lehet. Március 16-án kezdődne az átigazolási piacot megelőző kétnapos egyezkedési időszak, majd március 18-án indulna a szabadügynökök mozgása, köztük a hatszoros Super Bowl-győztes irányító Tom Bradyvel. Az NFL egyelőre nem közölte, hogy a koronavírus miatt halasztanak-e.

Az április 23-25. közé tervezett draft viszont alighanem csúszik abban a reményben, hogy májusban már nagyobb biztonsággal lehet majd tömegrendezvényeket tartani az Egyesült Államokban.