Az egyik még óvodás volt, a másik már bajnok

000 8ZG772
2021.02.07. 15:29
Alapvetően nem szerencsés bármilyen csapatsportág esetén egy-egy játékost kiemelni, még akkor sem, ha az amerikai futballban az irányító szerepe hatványozottan megjelenik a gárda teljesítményében. Mégis, a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs részvételével megrendezendő 55. Super Bowl előtt egyszerűen nem lehet nem foglalkozni Tom Bradyvel és Patrick Mahomesszal.

A LEGNAGYOBB ÉS A LEGJOBB

Ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, nagyjából így lehetne összefoglalni. Arra persze nincs objektív mérőszám, hogy ki mennyire jó, az egyes korszakok klasszisait hogyan lehet megfelelően összevetni, az viszont tény:

Tom Bradynél sikeresebb irányítót még nem hordott a hátán a föld.

A 43 éves irányító az NFL történetének egyetlen hatszoros Super Bowl-győztes játékosa, az első, aki tíz Super Bowlba is be tudott jutni, az első, aki 14 konferenciadöntőt játszott – tette mindezt 19 idény alatt (az elsőben csere volt, a 2008-as kiírásban sérülés miatt csak az első meccsen léphetett pályára), vagyis amikor ő a kezdő, csapata 73,7 százalékban jut el a Super Bowl előtti utolsó lépcsőfokig.

A 25 éves Patrick Mahomes mindeközben olyan üstökösszerű pályafutással bír, olyan elképesztő dobásokat hajt végre, olyan értelmezhetetlen statisztikákat tud már a harmadik kezdő évére felmutatni, ami nem e világi, kis túlzással az is nehezen elképzelhető, hogy egy csapat limitálni tudja, arra pedig minimális az esély, hogy rossz meccset lássunk tőle.

Hogy mekkora a felhajtás a fiatalemberek között, azt jól jelzi, hogy neves amerikai médiumokban már úgy vezetik fel az összecsapást, mint

a Super Bowlok történetének legjobb irányítópárharca

– pedig azért akadt már néhány igencsak jeles összecsapás...

BRADY MÁR SUPER BOWL-GYŐZTES VOLT, AMIKOR MAHOMES MÉG ÓVODÁBA JÁRT

A két irányító között egy kisebb korbeli differencia tapasztalható csupán, a 18 év és 45 természetesen rekordnak számít NFL-nagydöntőben kezdő irányítók között.

Mahomes apja, Pat Mahomes Sr. az MLB-karrierje közepén járt, amikor fia megszületett, és amikor Bradyt a Montreal Expos kiválasztotta a játékosbörzén... Négyéves volt a Chiefs irányítója, amikor riválisát a Patriots draftolta a 6. kör 199. választási jogával. Mikor 2002 februárjában Brady először lett NFL-bajnok, Mahomes még óvodába járt!

Brady 1977-ben született, Mahomes 1995-ben, ezzel összefüggésben pedig az ESPN Stats & Info Twitter-oldal összeszedett néhány érdekességet a két évvel kapcsolatban. Ezekből szemezgettünk:

  • Amikor Brady született, a Star Wars – Egy új remény című klasszikus volt a legnézettebb mozifilm, amikor Mahomes, akkor a „Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar” című alkotás vitte a prímet.
  • Amikor Brady született, Ken Griffrey Sr. All Star-játékos volt a baseballligában, amikor Mahomes, akkor Ken Griffrey Jr. All Star-játékos volt az MLB-ben...
  • Amikor Brady született, az NBA-csapatok közül a Jazz New Orleansban volt, a Clippers Buffalóban, a Kings pedig Kansas Cityben. Amikor Mahomes, akkor a Jazz már Utahba költözött, a Clippers Los Angelesbe, a Kings pedig Sacramentóba.

ELSŐK, REKORDEREK – STATISZTIKÁK

  • Először találkozik két egymást követő bajnokság győztes irányítója, a Super Bowlt már megnyerő játékosok között is csak a hetedik összefutás lesz ez.
  • Ez lesz az első Super Bowl, amelyen olyan irányítók találkoznak, aki már nyertek alapszakaszbeli (3–1) és super bowlbeli (4–1) MVP-címet is.
  • Brady Peyton Manning (Colts, Broncos), Kurt Warner (Rams, Cardinals) és Craig Morton (Cowboys, Broncos) után a negyedik irányító, aki két klubot is Super Bowlba tudott vezetni – közülük egyedül Manning tudott nyerni mindkettővel (1–1 és 1–1 a mérlege, Bradynek eddig 6–3 és 0–0).
  • Patrick Mahomes a Bills elleni fordítás után már 4–1-gyel áll azon rájátszásbeli mérkőzések listáján, amelyeken az ellenfél legalább két labdabirtoklásnyi előnyt épített fel. Csupán egy irányítónak van több ilyen győzelme. Igen, Tom Bradynek (6).
  • Brady a harmadik irányító Norm Van Brocklin (1940, 1950, 1960) és Johnny Unitas (1950, 1960, 1970) után, aki három különböző évtizedben is játszik NFL-nagydöntőt (2000, 2010, 2020).
  • Mahomes karrierje harmadik kezdő évében is konferenciadöntőbe jutott, ahol ezúttal is 3 TD-passzt jegyzett interception nélkül. Rajta kívül senkinek sincs egynél több olyan konferenciadöntője, amelyen legalább 3 TD-t passzolt eladott labda nélkül.
  • Brady az NFC-fináléban Scotty Millernek és Cameron Brate-nek is adott egy TD-passzt, ezzel már 34 játékos kapott el hatpontos átadást a 43 éves irányítótól a rájátszások történetében. A második helyen az egy körrel korábban kiejtett Drew Brees áll, 22-vel.

SUPER BOWL-REKORDOK – MÉRFÖLDEKKEL

Brady nevéhez kötődik a Super Bowlok történetének számos rekordja – még úgy is, hogy az első fináléján azért nem hozott eget rengető statisztikákat (145 yard, TD), persze a meccs végi győztes támadósorozat sokat javított a megítélésén.

Azóta viszont átlagosan 315 yardot passzol Super Bowlonként – összehasonlításként: az alapszakaszban 263 yardos átlaga van, erre pakol rá bő 50-et a legfontosabb meccseken...

Övé a legtöbb passzkísérlet (392 – 2. Peyton Manning 155), sikeres passz (256 – 2. Peyton Manning 103) és passzolt TD is (18 – 2. Joe Montana 11).

CSODÁLJÁK EGYMÁST

A két csapatjátékos a lehető legnagyobb tisztelettel beszél egymásról. Kettejük első két összecsapásán Brady örülhetett, közte a két évvel ezelőtti konferenciadöntővel, amelyet hosszabbításban nyert meg a Patriots. Mielőtt a vendégek elmentek volna ünnepelni, Brady bement a hazaiak öltözőjébe, amiről Mahomes számolt be a mostani Super Bowl előtti héten.

Az, hogy a meccs után odajött az öltözőbe, hogy elmondja, mennyire tiszteli, amit csinálok, és ahogyan a pályán játszom, valamint azt, amilyen ember vagyok, csak megerősített abban, hogy még keményebben és jobban dolgozzam, hogy bejussunk a Super Bowlba, ami tavaly össze is jött már. Minden egyes nap próbálok fejlődni és kicsit jobbá válni.

A fiatal titán alig várja, hogy immár ötödször is összecsapjon a legendával.

Úgy tűnik, minden egyes évben csak jobb lesz. Egészen elképesztő ezt látni. Csodálatos ellene készülni, mert tudod, hogy a legjobb ellen állsz ki. Még mindig próbálok ezt-azt ellesni, amit tőle látok a felvételeken, mert jól csinálja, ezt pedig a döntőinek és bajnoki címeinek száma is nagyon jól mutatja. Határozottan izgatott vagyok, hogy lehetőségem van ellene és a csapata ellen pályára lépni, remek mérkőzés lesz, boldog vagyok, hogy visszatértünk a döntőbe, és lehetőségünk van újabb bajnoki címet szerezni.

Az előző idény alapszakaszában már a Chiefs örülhetett a New England ellen, a mostani kiírásban pedig Tampa Bayben győzött a Kansas City, így 2–2-re állnak egymás ellen a felek. Természetesen Brady sem győzte dicsérni fiatal vetélytársát.

Igazán csodálom Patrick játékát. Remek vezére a csapatának, tudom, hogy a társai imádnak vele játszani. Remek kisugárzása van. Amikor ránézek, olyasvalakit látok, aki számára egy kihívás sem lehet túl nagy. Fantasztikusan érzi a játékot a zsebben, elképesztően lát a pályán, pontosan tudja, mikor kell a labdától megszabadulni, remek karja van, és olyan atletikus képességekkel bír, hogy azzal meghosszabbíthatja a játékokat.



MINDIG BIZONYÍTANIA KELLETT – 45 FELETT IS FOLYTATNÁ?

Tom Brady sohasem vehetett készpénznek semmit, az egyetemen sem kapott sokáig lehetőséget, majd amikor eljött az ideje, élt vele, de az NFL-csapatok átnéztek rajta. Nem megfelelő fizikumúnak, lassúnak találták, nem elég mozgékonynak, és 198 játékost is hamarabb választottak ki nála.

Ez sem szegte kedvét, csak még keményebben dolgozott, de azt már rögvest tudatta a csapat tulajdonosával, Robert Krafttel, hogy

a franchise történetének legjobb döntése volt, hogy őt kiválasztották.

A korábban csak két Super Bowlt játszó – mindkettőt elveszítő – Patriots a hat sikerével a liga örökranglistájának élére ugrott (beérve a Pittsburgh Steelerst), így alighanem kijelenthető, igaza lett.

A New Englandet elhagyva a liga történetének legrosszabb győzelmi mutatójával bíró Tampa Bayhez szerződött, és rögvest Super Bowlba jutott új együttesével, a rájátszás során három idegenbeli sikert is aratva, amivel újabb kritikusokat hallgattatott el – mert azért ez mindig végigkísérte pályafutását, hol a védelmet, hol Bill Belichick vezetőedzőt kiemelve, de Brady általában azért tudta bizonyítani, hogy önerőből is helye van a sportág legjobbjai között.

Korábban többször is arról beszélt, hogy 40-es évei közepéig is eltolná a karrierje végpontját, és bár ezen még akkor sokan megrökönyödtek, így 44-hez közeledve már az sem tűnne meglepőnek, hogyha 45 felett is folytatná.

Mindenképpen fontolóra veszem. Ez egy rendkívül kemény kontaktsportág, amiben bármikor bármi megtörténhet. Rengeteg edzésmunka kell hozzá. Százszázalékos elkötelezettség kell tőlem ahhoz, hogy folytassam.

NEM BRADYVEL, JORDANÉKKEL VERSENYEZ

Brady legjobb tulajdonságai közé kívánkozik, hogy mindegy, mit csinál egy mérkőzésen 58 percen keresztül, ha a végén a kezébe kerül a labda, és esélye van győzni, akkor nem befolyásolják a korábbi hibái – láthattuk ezt a Packers elleni meccsen is, amikor sorozatban három támadássorozatban dobott interceptiont, de amikor fontos volt, elvitte mezőnygólig a csapatát, majd lezárták a meccset.

Brady kiemelkedő győzelmi mutatókkal bír, az alapszakaszban (230) és a playoffban (33) is fölényesen az övé a legtöbb siker, a 263–80-as mérleg pedig szenzációs, 76,7 százalékos aránynak felel meg!

Csak hogy kontextusba helyezzük, hogy Mahomes 44–9-es mérlege és 83 százalékos győzelmi mutatója mennyire irgalmatlanul erős...

Mahomeson nem lehetett átnézni a drafton, érte két első kört is beáldozva felcserélt a csapata, de az első évében így is csak a tanulás volt a dolga Alex Smith mögött, csupán egy meccsen jutott szóhoz.

Ami azóta történt, arra nehéz szavakat találni. Az ugyancsak baseballmúlttal bíró irányító az első teljes idényében 5097 yardot és 50 TD-t passzolt, rögvest kiérdemelve az év játékosának járó MVP-címet. Bár a Super Bowl ekkor a fentebb említettek miatt nem jött össze, a kisebb sérüléssel sújtott 2019-es idényben már bajnok lett, csodás fordításokat bemutatva vezette sikerre csapatát, és a döntő legértékesebbjének választották meg.

A jelenlegi kiírásban sem lassított, 4740 yardot és 38 TD-t szerzett úgy, hogy az utolsó fordulóban már pihentette az együttes, amely az első 15 meccséből 14-et megnyert. A rájátszásban sem volt ellenszer a játékára, csak egy agyrázkódás miatt került veszélybe a Chiefs továbbjutása, de mivel a Browns elleni meccset így is behúzta az együttes, a Bills sima elintézése után jöhet az újabb Super Bowl.

Mahomes előtt csak Brady volt arra képes, hogy első három évében címvédést mutasson be az NFL-ben, és rajtuk kívül is csak Russell Wilsonnak volt erre esélye – micsoda fordulat, épp Bradyék akadályozták meg végül ebben!

Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy mind Brady, mind Wilson eredményességének kulcsa a kezdeti években a remek védelmi hozzájárulás volt, és igazán elit irányítókká csak később váltak.

Nos, ebben is újat mutat Mahomes, akit

a The Guardian már nem is Bradyhez kíván mérni, hanem Michael Jordanhez, Tiger Woodshoz vagy éppen Wayne Gretzkyhez.



Cikkében a lap a legendák sportjukra gyakorolt hatásával foglalkozott, kiemelve, mekkora szerepe volt például Jordan emberfeletti egy az egyezésének a kosárlabda fejlődésére, hogyan változtatta meg a sportág kultúráját és megítélését a világon.

Márpedig ebben Mahomes is kiemelkedő, elég csak az egészen zseniális improvizációira (odanézés nélküli passzok, bal kézbe átrakott, majd végül azzal dobott labdák), elképesztő karerejére (képes átdobni a pályát hosszában vagy kidobni a stadionból is a labdát) és baseballból beemelt technikai megoldásaira (az oldalról, teljesen értelmezhetetlen módon elengedett, mégis pontos dobásokra) gondolni.

Ami a legnagyobb baj a védelmek számára, hogy Mahomes nem csupán egy zseniális zsebirányító, mint Brady, Manning és társaik. Nem csupán olyan szinten képes meghosszabbítani a játékot és olyan megoldásokat hozni, mint Aaron Rodgers. És nem is csupán olyan atletikus, hogy a Lamar Jackson-stílusú irányítókhoz hasonlóan lábon is képes óriási károkat okozni a védelmeknek, ha minden kötél szakad.

A legnagyobb baj az, hogy Mahomes mindenben zseniális, amire pedig nemigen akad ellenszer.



Borítókép: Getty Images Hungary