Rengeteg rekordot hozott a mögöttünk hagyott NFL-szezon

2021.02.11. 12:43
A koronavírus miatt soha nem látott üresség tátongott a lelátókon az idei NFL szezonban, ám ez nem akadályozta meg a ligát abban, hogy színvonalas produktumot hozzanak össze a pályán.

Az 55. Super Bowl nem volt méltó lezárása az NFL történetének egyik legszórakoztatóbb idényének. Nincs olyan semleges néző, aki ne akart volna egy katartikust élményt az év utolsó mérkőzésére – elvégre, most 7 hónapig maximum felvételről lehet amerikai futballt nézni –, Patrick Mahomes és Tom Brady, na meg a Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers párharca papíron egy ikonikus, felejthetetlen párharcot ígért. 

Helyette a Martalócok támadósora megállíthatatlannak bizonyult, a védelmük pedig túl sok volt a Mahomes ellőtt próbálkozó, igencsak hiányos Chiefs támadófalnak,

így a kalózbrigád 31–9-es győzelmével történetük második bajnoki címét ünnepelhette – 18 évvel az első után.

Bár a nagydöntő nem hozta a megkívánt – és valljuk be, megszokott – izgalmakat, a legtöbb szakértő és néző is pozitívan csalódhatott az idei NFL szezonban. A többség talán azt gondolhatta az idény előtt, hogy a koronavírus masszívan rányomja majd a bélyegét a játékra az esetleges hiányzók miatt. Nehéz volt elképzelni, hogy nézők nélkül meglesz az utánozhatatlan hangulat, azt pedig a legoptimistábbak se gondolták, hogy minden mérkőzést le lehet majd játszani, látva a megcsonkított MLB szezon folyamatos kisiklásait.

A „buborék” bár remekül működött az NBA és az NHL rájátszása alatt, ám az NFL-ben megoldhatatlan feladatnak tűnt – a túl nagy személyzet és a túl sok játékos ilyen hosszú időre elzárhatatlan a világtól, ráadásul 8-10 minőségi (bekamerázható!) stadion sincsen egyetlen városban sem, hogy megoldható legyen az egyidejű lebonyolítása több mérkőzésnek is.
Az NFL tehát azzal dolgozott, amivel lehetett, ám ha hétről-hétre izgulni is kellett egy-egy játékosért, illetve el is kellett tolni néhány mérkőzést, óriási katasztrófa csak néhány esetben történt a játék színvonalának csökkenésében. Így legalább Kendall Hintonnak is van egy jó sztorija.

Páran talán felkapták a fejüket, mikor az első sorban minden idők egyik legszórakoztatóbb szezonjának hívtam az ideit, ám a számok nem hazudnak:

  • A csapatok 12692 pontot és 1473 touchdownt szereztek, mindkettő a valaha volt legtöbb a kategóriájában. Pontok tekintetében több mint hétszázzal dőlt meg a rekord, a játékosok pedig több, mint 100 touchdownnal csináltak többet az előző rekordnál.
SZEZON PONTOK    SZEZON TOUCHDOWNOK    SZEZON MECCSENKÉNTI PONTOK
2020 12,692    2020 1,473    2020 49.6
2013 11,985    2018 1,371    2013 46.8
  • Soha nem fordult még elő, hogy öt csapat is 30 pont felett átlagoljon egy teljes szezonon keresztül, ám idén a Green Bay Packers (31.8), a Buffalo Bills (31.3), a Tampa Bay Buccaneers (30.8), a Tennessee Titans (30.7) és a New Orleans Saints (30.1) is elérte az álomhatárt – ráadásul valószínűleg a Kansas City Chiefsnek is sikerült volna, ha az utolsó héten nem pihentetik kezdőiket.

A történelmi rekorddöntögetés persze nem állt meg csapatszinten, a játékosok sem voltak restek új csúcsokat elérni. A támadójáték sikeressége elsősorban az irányítókon múlik, így velük kell kezdeni.

  • A 2020-as szezonban érkezett a legtöbb jó passz, a legtöbb touchdownpassz, miközben a quaterbackek az idei szezonban passzoltak a legpontosabban valaha. Ez persze azt is elősegítette, hogy a passer rating is soha nem látott magasságokba szökött.
SZEZON PASSER RATING    SZEZON TOUCHDOWN PASSZOK
2020 93.6    2020 871
2018 92.9    2018 847
SZEZON PASSZPONTOSSÁG (%)    SZEZON PONTOS PASSZOK
2020 65.2    2020 11,756
2018 64.9    2015 11,527
  • Tizenkét különböző irányító érte el a 4000 passzolt yardot, ebből öten a 4500 yardot is túlszárnyalták. Tíz QB passzolt legalább 30 touchdownt, hatan pedig a 35 TD passzt is elérték – a listát az MVP díjat is megkapó Aaron Rodgers vezette, akinek 48 touchdownja a valaha volt ötödik legtöbb egy szezont vizsgálva. Rodgers mellett Tom Brady és Russell Wilson is elérte a 40-es határt, a liga történetében pedig az idei szezonon kívül csak egyszer fordult elő (2011), hogy három irányító is ilyen magasságokba jusson.
  • Nem szabad elfeledkezni a futókról sem, hiszen például a Tennessee Titans játékosa, Derrick Henry néha egyszemélyes támadósorként üzemelt, végül 2027 futott yarddal zárt, ami minden idők ötödik legtöbbje. Tíz játékos futott legalább 10 touchdownt, hárman pedig elérték a 15 pontszerzést is a földön: Henry 17-szer, Dalvin Cook 16-szor, a karácsonykor teljesen megőrülő, és csak aznap 6 TD-t jegyző Alvin Kamara pedig 15-ször találta meg a célterületet az alapszakaszban.
  • Az elkapóknál 18 játékos jutott a fontos mérföldkőnek számító 1000 elkapott yard fölé, ebből heten az 1300-at sem tartották elérhetetlennek. A Buffalo Billsban első szezonját töltő Stefon Diggs vezette a listát 1535 yardjával, ami csapatának történelmében a valaha volt legtöbb volt. Diggs összesen 127 labdát kapott el idén Josh Allen passzaiból, 

    ami a hatodik legtöbb egy szezon alatt az NFL történetében.

    Kilenc játékosnak volt legalább 10 TD elkapása, ha pedig a passzoknál ki kellett emelni Aaron Rodgerst, akkor természetesen azt a rengeteg passzt valakinek el is kellett kapnia: Davante Adams 18, pontokat érő elkapása az alapszakaszban a valaha volt harmadik legtöbb.
  • Remek évet zártak az újoncok is, akik főleg a szezon első felében tündököltek, ám hoztak látványos jeleneteket és elképesztő számokat a legfontosabb mérkőzéseken is. A 190 szerzett touchdown elsőévesektől a valaha volt legtöbb. Másodszor fordult elő a Super Bowl-érában, hogy öt zöldfülű is elérje a 10 touchdownos határt, ám Jonathan Taylornak (Indianapolis Colts), Chase Claypoolnak (Pittsburgh Steelers), Antonio Gibsonnak (Washington Football Team), D'Andre Swiftnek (Detroit Lions) és James Robinsonnak (Jacksonville Jaguars) is sikerült ez. A legjobb újonc támadónak megválasztott irányító, Justin Herbert (Los Angeles Chargers) sem tétlenkedett: kilenccel több touchdownpasszt adott (31), mint ahány esztendős (22), ennyit pedig soha nem láttunk egy rookie-tól.

Nem esett még szó a védelmekről, ám annak ellenére, hogy a támadósorok történelmi szezont raktak le az asztalra, fontos kiemelni néhány egyéni teljesítményt a másik oldalon is. 2020-ban 10 játékos jegyzett legalább 10 sacket, hat játékos pedig legalább 12-szer vitte le az ellenfél irányítóit is: a listát a Steelers játékosa, TJ Watt vezette 15-tel, ám az év védőjének választott Aaron Donald is ott volt az élmezőnyben 13.5 sackjével.

  • Az NFL történetében másodszor fordult elő (2009 volt az első), hogy egy idényben több játékos is legalább 9 interceptiont regisztráljon: a New England Patriotsban JC Jackson (9), a Miami Dolphinsban Xavien Howard (10) volt az a két cornerback, akik az egész szezonban mágnesként vonzották a labdát.

Ha valami megsínylette a COVID–19 megérkezését, akkor az a hazai pálya előnyének fogalma volt. 2020-ban a hazai csapatok 127 győzelemmel, 1 döntetlennel és 128 vereséggel zártak, ami természetesen a valaha volt legrosszabb mérleg

 – soha nem fordult még elő, hogy a vendég csapatok több győzelemmel rendelkezzenek a szezon legvégén. Tavaly 132-1-123 volt a mérleg, ami szintén csak egy 51.8%-os győzelmi arány, ám 2018-ban az otthon lévő együttesek mérkőzéseik több mint 60%-át megnyerték.

A sorozat a rájátszásban sem lassított le, a bajnok Tampa Bay Buccaneersnek például három idegenbeli győzelem kellett, hogy eljuthassanak a Super Bowlig, hogy aztán a történelem során először hazai pályán ünnepelhessen a bajnok. Összességében a Super Bowlt megelőző 12 rájátszásmérkőzésen is 6–6 lett a mérleg, tehát a papíron legerősebb csapatok sem tudták megvédeni hazai pályájukat a szezon legfontosabb meccsein.

Ez a trend várhatóan nem fog folytatódni, hiszen reményeink szerint idén szeptemberben a lelátók újra megtelhetnek fanatikusokkal, ezzel együtt pedig a csapatok is megkapják a megfelelő biztatást.

Ami biztos, hogy a játék fejlődése és látványossága soha nem látott magasságokban lesz továbbra is. Annak pedig mindenki örülhet, ha nem csak mesterséges, alákevert zajjal láthatjuk kedvenceinket.

(Szerző: ARENA4)