Dagad a botrány – diszkrimináció az oltatlanokkal szemben?

meyer
2021.09.01. 17:28
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság játékos-szakszervezete (NFLPA) vizsgálatot indított a Jacksonville Jaguars vezetőedzője, Urban Meyerrel szemben diszkrimináció miatt.

Az 57 éves tréner az egyetemi futball-liga egyik legnagyobb múltú szaktekintélyeként került át a profiknál szereplő jaguárokhoz, akik az előző idényben az NFL legrosszabb csapataként végezve várták az újjáépítést.

A kluboknak kedden kellett 53 fősre szűkíteniük a keretüket (a holt szezon nagy részében kilencven fővel dolgozhattak az edzők, ezt több lépcsőben csökkentették a végleges mennyiségre), a kivágásoknak pedig rendre nagy nevű játékosok is áldozatául esnek (ők persze ugyanúgy kereshetnek maguknak új klubot az idény során, tehát egy menesztés sem jelenti azt, hogy véget ért volna az idényük).

Többek között Cam Newton is így járt a Patriotsnál, ahol az első körben kiválasztott Mac Jones mellett tette le a voksát Bill Belichick vezetőedző, aki remek előszezont tudott felmutatni, a jövő embere pedig egyértelműen az Alabamáról érkező passzmester a poszton. Ugyanakkor akadtak olyan vélemények is, amelyek arról szóltak, hogy a korábbi MVP (az adott idény legértékesebb játékosa)  végső soron azért távozott a csapattól, mert nem volt beoltva koronavírus elleni vakcinával.

Merthogy a beoltott és nem beoltott játékosok ellentétes elbírálás alá tartoznak a ligában.

Az oltatlanokat például naponta ellenőrzik (szemben az oltottaknál lévő heti mintavétellel), így akár közvetlenül a meccs előtt is kieshet valaki. Az oltással nem rendelkezőknek közeli kontakt esetén ötnapos karanténba kell vonulniuk (Newtonnak is volt egy ötnapos kényszerpihenője a múlt héten, az oltottaknál nem beszélhetünk kiemelt kockázatú kontaktszemélyekről és emiatt kieső időszakról), és ha valakinek pozitív a mintája, akkor az oltottaknak elég két negatív PCR-tesztet bemutatniuk 24 órás időkülönbséggel, az oltatlanoknak viszont mindenképpen meg kell várniuk a tíz napot, mire visszatérhetnek.

Ami pedig ezeknél is súlyosabb, hogy a be nem oltottak esetében ha felüti a fejét a koronavírus-probléma, és miattuk nem tud egy csapat az eredeti időpontban kiállni, az automatikus vereségnek számít, és a mérkőzéssel kapcsolatos anyagi terhek is a vétkes csapatot terhelik.

Ezek után aligha meglepő, hogy a keretek utolsó helyéért küzdők között könnyen az dönthet az egyik vagy másik javára, hogy be van-e oltva vagy sem. Hiszen ha a teljesítmény alapján nem nagyon lehet dönteni közöttük, akkor a büntetések elkerülése végett az edzők nyilván figyelembe veszik, hogy ki miatt kell aggódni ilyen szempontból, és ki miatt nem.

Ezt persze aligha mondja ki bárki.

Nos, most Urban Meyernek viszont, úgy fest, még nem sikerült felvennie ezen a területen az NFL-edzők szokásait, mert a kelleténél őszintébben reagált arra, amit amúgy nagyjából mindenki tudott, hogy természetesen ezt a témát sem mellőzik.

Mindenkinél mindent figyelembe vettünk – mondta arra a kérdésre, hogy figyelembe vették-e a keretszűkítésnél, hogy valakit beoltottak-e vagy sem. – A játékos produkcióját és azt is, hogy kapott-e vakcinát. Mondhatom azt, hogy ez határozott a döntésben? Egyértelműen ezt is figyelembe vettük.

Az esetet követően George Atallah, a játékos-szakszervezet szóvivője megerősítette, hogy az NFLPA vizsgálatot indított az ügyben Meyer szavai miatt.

Hogy bármilyen következménye lesz-e az ügynek, az jó kérdés, mivel nyilvánvalóan nem ezzel indokolták a csapatok a döntésüket a menesztések során.

Az NFL legfrissebb, múlt csütörtöki közlése szerint a ligában a játékosok oltottsági szintje 93 százalékos, és várhatóan ez a keretszűkítések után még magasabb lesz.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2021-es idényét?

(Borítókép: Urban Meyert sokan támadják a nyilatkozata miatt. Fotó: James Gilbert / Getty Images)