Jövőre a Fehérvár Enthroners is indul az európai szuperligában

2022.05.14. 10:50
A European League of Football (ELF) pénteki sajtótájékoztatóján három új csapat csatlakozását jelentették be a liga szervezői, köztük az egyszeres magyar bajnok Fehérvár Enthronersét is, amely a 2023-tól a 15 csapatra bővülő szuperligában is indulnak majd.

A 2020-ban újjászervezett bajnokság egy évvel később, nyolc csapat részvételével vette kezdetét, amit az idei kiírásra 12-re bővült, a következő idénytől pedig további három csapattal egészül ki a kontinens legjobbjait felvonultató versenysorozat. A magyar együttes mellett az olasz Milano Seamen és a svájci Helvetic Guards csatlakozik a jövő évtől.

Pár szót az ELF-ről

Korábban már több Európai Amerikaifutball-bajnokság is szerveződött, de valamennyi közülük rövid úton megbukott – a nyolc évet megélt NFL Europe mondható a legsikeresebb próbálkozásnak – éppen ezért a sporttal foglalkozó szakemberek erős szkepticizmussal fogadták ezt a próbálozást. A liga szervezői ennek ellenére belevágtak a bukásra ítélt projektbe és 2020 decemberében bejelentették az első két csapat indulását a ligában. Őket további hat együttes követte 2021-ben, köztük az NFL Europe-ból ismert Frankfurt Galaxy és a Hamburg Sea Devils.

A liga 2021 nyarán partnerségi megállapodást kötött a brazil amerikaifutball szövetséggel, valamint egy NFL-hez hasonló All-Star mérkőzés megrendezését is bejelentette a döntőt követő hétre. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzottak értelmében a Super Bowl Halftime Show mintájára az ELF döntőkön is szeretnék egy jól megkoreografált műsorral szórakoztatni a nagyérdeműt.

Az ELF egyértelmű célja, hogy az NFL Europe korszakában meglévő izgalmakat ismét visszahozza az európai amerikaifutball-rajongók számára. Ellentétben az NFL Europe-pal, az ELF elsősorban nem a tengerentúli játékosok képességeire szeretné építeni bajnokságát, éppen ezért szigorú anyagi szabályozások vonatkoznak a csapatokra. Nagyobb hangsúlyt kapnak ezáltal az európai játékosok, akik közül a legjobbak potenciálisan egy tengerentúli szerződés kiharcolásában is reménykedhetnek.

Az induló szezonra a liga megállapodást kötött több ország tévétársaságával 13 mérkőzés közvetítéséről, köztük a rájátszás találkozókra és a bajnoki döntőre egyaránt. Emellett az összes mérkőzést élőben lehet majd követni az ELF hivatalos honlapján.

Már az idei szezonban is lesz magyar érdekeltség

A European League of Football az idei évtől 12 csapattal jelentkezik. A sorozatban 7 német, 2 osztrák, illetve 1-1 lengyel, spanyol és török csapat indul majd, akik 3 konferenciára lettek felosztva. A liga első bajnoka és ezzel címvédője a Frankfurt Galaxy, akik a tavaly 32-30-ra győzték le német riválisukat, a Hamburg Sea Devilst a düsseldorfi döntőben.

A CSOPORTOK KIALAKÍTÁSA:

Északi Konferencia: Berlin Thunder, Hamburg Sea Devils, Leipzig Kings, Wroclaw Panthers,

Középső Konferencia: Frankfurt Galaxy, Tirol Raiders, Stuttgart Surge, Vienna Vikings

Déli Konferencia: Barcelona Dragons, Rheine Fire, Istanbul Rams, Cologne Centurions

AZ EURÓPAI KÖZÖNSÉG MÁR AZ IDEI SZEZONBAN MEGISMERKEDHET EGY MAGYAR JÁTÉKOSSAL, HISZEN RÁTHONYI KENDE A VIENNA VIKINGS CSAPATÁT ERŐSÍTI MAJD.

A sorozat szervezőinek feltett szándéka, hogy néhány éven belül 10 különböző ország és legalább 20 csapat képviselje magát a ligában. A későbbiekben londoni, párizsi, madridi, stockholmi és koppenhágai csapat csatlakozása is várható.

A legjobban fejlődő magyar amerikai futball csapat: a Fehérvár Enthroners

A Fehérvár Enthronerst 2007 novemberében alapította meg néhány lelkes fiatal, akik egy internetes fórumon ismerkedtek meg egymással. Első szezonjukat 2009-ben játszották a magyar harmadosztály küzdelmeiben. A dinamikusan fejlődő egyesület 2016-ban hatalmas áttörést ért el azzal, hogy mindmáig az egyetlen hivatalos amerikaifutball pályának számító First Field lett a csapat új otthona. Két évvel később, 2018-ban a Fehérvár Enthroners feljutott a magyar kiemelt ligába, a Hungarian Football League-be, amit egy évre rá sikerült is megnyerniük.

A csapat magját a nagyrészt magyar válogatott játékosokból álló hazai tehetségek adják, akik remekül egészülnek ki a nemzetközileg is elismert amerikai és európai importjátékosokkal. A csapat az évek során kivívta Székesfehérvár városának támogatását. A székesfehérvári polgármester, Dr. Cser-Palkovics András szinte elsőként osztotta meg Facebook-oldalán ezt az elképesztő eredményt, posztjában külön kiemelve a csapat és a város remek viszonyát.