Fábián, Sebestyén
-1 °C
7 °C

Atlétika-Eb: Orbán döntős, Gyurátz és Fertig kiesett női kalapácsvetésben

2014.08.13. 16:18

Orbán Éva bejutott a női kalapácsvetés döntőjébe, Gyurátz Réka és Fertig Fruzsina kiesett a selejtezőben a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon szerdán. A tavalyi moszkvai világbajnokságon döntős Orbán Éva idén többször dobott 70 méter felett, legjobbját, a 72,49-et a téli dobó Európa Kupán érte el, ahol második lett. A selejtező szint 69,50 méter volt, amely így nem okozhatott neki problémát, első két kísérlete azonban nem sikerült. Második dobása csaknem 70 méteres volt, de szektoron kívül ért földet. Aztán harmadikra magabiztosan dobta túl a selejtező szintet jelző vonalat (70,48 m)

„Harmadikra már nem volt választásom, nagyot kellett dobnom, mert a döntőért jöttem, de addigra fejben is rendben voltam, így sikerült” - nyilatkozott az MTI-nek Orbán Éva - „A fináléban elsőre kell egy érvényeset dobni, aztán mindent bele. Bizakodó vagyok” - tette hozzá.

Gyurátz Réka és Fertig Fruzsina az utolsó pillanatban került be a csapatba. Egyikük sem rendelkezett az Eb-induláshoz szükséges eredménnyel, de Spiriev Attila szakmai igazgató nevezte őket, arra számítva, hogy ha nem lesz túl sok résztvevő női kalapácsvetésben, ők is indulhatnak. Az elképzelés bejött, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) elfogadta a nevezésüket, így mindketten dobókörbe léphettek első felnőtt világversenyükön.

Az utánpótlás Eb-n negyedik Fertig Fruzsinának csaknem sikerült a bravúr, azaz a fináléba jutás. Két rontott dobás között ugyanis 65,46 métert ért el, amivel a 15. helyen zárt - másfél méterrel maradt le a 12-es döntőről.

„Az edzéseredményemmel bejutottam volna a döntőbe, a második dobás után reménykedtem, hogy tudok javítani. Még fiatal vagyok, a 26 indulóé közül a 25. eredmény volt előzetesen az enyém, így nincs okom elégedetlenkedni” - mondta a 20 éves Fertig Fruzsina.

A junior vb-n ezüstérmes Gyurátz Réka nem kezdett rosszul, 62,14 métert dobott. Másodikra és harmadikra azonban a hálóba vágta a kalapácsot, feltehetően az időközben újra erősen rákezdő eső és így a csúszós dobókör is zavarta. Összesítésben a 20. helyen végzett.