Gázmaszkban futották a maratont

2014.10.20. 16:03

Vasárnap óriási volt a légszennyezettség Pekingben, olyan magas mértékű, hogy a hivatalos ajánlás szerint a gyermekeknek és időseknek otthon, zárt térben kellett volna maradniuk, és mindenkit óvtak attól, hogy odakint sportoljon. A pekingi maratont mégis megrendezték.

A futáson körülbelül 30 ezren indultak, ahogy az egyik kínai résztvevő elmondta, normális esetben eszébe sem jutott volna ilyen szmogban futni, de hát mit lehet tenni, ha most rendezik a versenyt.

A szervezők a rajt előtti este úgy tájékoztatták a futókat, hogy közepes szmogkoncentráció várható, de emiatt nem halasztják el a versenyt, mert már mindent megszerveztek. Az Egyesült Államok nagykövetségén lévő légszennyezettségmérő adatai viszont nem közepes mértéket mutattak, hanem jóval az egészségügyi határérték feletti számokat. Köbméterenként 344 mikrogramm szennyezőanyagot mértek, ezt több mint tízszerese a WHO-ajánlásnak, ami 25 mikrogrammot ír elfogadhatónak.

A szmog miatt nagyon sokan csak maszkban mertek nekivágni a maratonnak – többen így is feladták, miután látták, mennyire mocskosak lesznek – , a szervezők pedig 140 ezer szivaccsal készültek, hogy a futók lemoshassák magukról az arcukra ragadt szállóport és egyéb szennyező anyagokat. Volt, aki arról számolt be, hogy a szmog miatt alig látta a stadiont.

A férfi győztes Girmay Birhanu Gebru idején nem látszott meg, hogy nagyon hátráltatta volna a szmog, a két óra és tíz perc elég jónak számít.

A pekingi szmog már a 2008-as olimpián is kulcskérdés volt, több futó visszamondta emiatt a szereplést, ezért nem indult el a maratonon az etióp Haile Gebrselassie sem, aki pár hónappal később világcsúcsot futott Berlinben.