Egyszerre buktak a célvonalon: egyikük nyert, a másik tökutolsó

2015.03.06. 16:19

A prágai fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon a férfi 800 méteres síkfutás hatodik előfutama egy durva bukással zárult. A lengyel Karol Konieczny úgy nyerte meg a futamot, hogy a végén elesett, ahogy ellenfele is.

A nyolcszáz méter mindig komoly harc is, a pozíciófogásnál szinte mindig vannak kisebb-nagyobb ütközések, és olykor kézzel is helyet csinálnak maguknak a futók. Ez többnyire a táv elején van, de a szűk kétszáz méteres pályán szinte végig is szólhat erről a verseny.

Duplabukás 800-on a fedettpályás Eb-n

Az Eb hatodik futamában Konieczny 500 méter után állt az élre, az ír Declan Murray és az osztrák Andreas Rapatz sorolt be mögé. Az utolsó százra négyen szinte egyszerre fordultak rá, a James Bowness készült még nagyon a hajrára. Konieczny jól mozgott, és taktikusan a pálya széle felől beljebb lépett, hogy ellenfeleit kiszorítva hosszabb futásra kényszerítse.

Rapatz is jó lendülettel érkezett, aki úgy érezte, hogy belül akkora rést hagyott a lengyel, hogy ott még elfér, és az első két hely valamelyikén továbbjuthat. Elszámította magát, Koniezncy is visszazárt, így ő már nem tudott kitérni. Rapatz beleakadt ellenfele lábába, közben pedig nagyot is taszított rajta. Mindketten nagyot buktak, szerencsétlenségükre rázuhantak a pálya melletti reklámtáblákra.

clk3

Konieczny jól jött ki a dologból, megnyerte a futamot, Rapatz azonban a legrosszabb helyen esett el, néhány centivel a célvonal előtt terült ki. Csak akkor állt meg az óra miután feltápászkodott, és besétált a célba. A legrosszabb eredményt érte el a 2:19.36-tal, az eggyel előtte végző atléta is 1:52-n belül futott. „A végén én voltam a gyorsabb, ő pedig lassult. Megpróbáltam belül elmenni, amikor ez történt" – mondta az ötödik Eb-jén indult Rapatz.

Baji Balázs bejutott a péntek esti döntőbe 60 méter gáton. A  magyar versenyző a péntek délutáni elődöntőben ugyan jól rajtolt, ám több gátat is ledöntött. A célfotó alapján futamában éppen negyedik lett 7.65 másodperccel, ezzel bekerült a 18.55-kor kezdődő nyolcas fináléba.A holland Gregory Sedocnak ugyancsak 7.65-je volt, ám ő ötödikként zárt és kiesett.