Egy bukott doppingoló magával ránthatná az egész országot

2015.08.18. 18:24

A Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) elrettentő példaként egész országokat zárna ki az atlétikai versenyekből. Azon országok sportolói nem versenyezhetnének, ahol rendszeres problémát jelent a tiltott szerek használata - jelentették be kedden

Mielőtt ennek a szigorú szabálynak a bevezetését kezdeményeznék, a WADA elnöke, Craig Reedie még egy független bizottság által készített jelentésre vár, amely kimutatja, mely országokban van a legtöbb doppingolás, és indokolt-e az ország kizárása a versenyekből.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a soron következő, augusztus 22-én kezdődő pekingi világbajnokságra már komoly anti-dopping intézkedéseket vezet be, és bízik a versenyek tisztaságában.

Craig Reedie elmondta, jó ötletnek tartja egész országok kizárását a versenyekről a sportág tisztaságának megóvása érdekében.

„Megvárom mit hoz a szakértői jelentés, de gyanítom, hogy szükség van az ilyen mértékű közbeavatkozásra.”

A WADA decemberben már állított egy független csoportot, amely az egyre szélesebb körben terjedő orosz doppingpletykáknak nézett utána. Egy kimutatás szerint 800 bukott sportoló közül több mint fele volt orosz.

A hírek szerint 2001 és 2012 között olimpián vagy más világversenyen érmet nyerők egyharmada adott gyanús mintát.