A románok lemaradtak róla, hogy tiltott a Sarapova-szer

2016.04.12. 15:12

A világbajnoki bronzérmes román futónő, Mirela Lavrik a legújabb, aki megbukott meldoniummal. Már 140-en vannak azok, aki ezzel a doppingszerrel lettek pozitívak a teszten, írja az MTI.

A 25 éves atlétának a márciusi fedett vb-n levett mintája bizonyult pozitívnak - közölte az orosz hírügynökség kedden a Radio Romaniára hivatkozva. Lavrik a 4x400 méteres váltó tagjaként lett harmadik.

Ion Sandu, a román atlétikai szövetség vezetője a ProSport honlapjának nyilatkozva azt mondta, hogy a sportoló elismerte vétkességét, és súlyos eltiltásra számít.

„Állítása szerint orvosi javaslatra használta a készítményt, utolsó alkalommal a múlt év decemberében" – közölte Sandu, hozzáfűzve, hogy a doppingellenőrzést a nemzetközi szövetség (IAAF) rendelte el. A sportvezető azt is mondta: a román atlétikai szövetség csak március 7-én tudta meg, hogy a meldonium rajta van a tiltott szerek listáján.

A lavinát indító Marija Sarapova március 8-án jelentette be, hogy megbukott, de már előtte is voltak sportolók, akik meldoniummal lettek pozitívak. Elképzelhetelennek tűnik, hogy ne értesültek volna ezekről az esetekről a románok. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség már tavaly is többször (szeptemberben és novemberben is) jelezte, hogy megváltozik a tiltólista, és az is elvárható, hogy az orvosok legkésőbb január elsejével megnézzék az újat.

Ugyancsak keddi hír szerint megszületett az első cseh meldoniumos eset is: a birkózó Petr Novak bukott meg a szerrel. Tőle a nemzeti válogatott januári edzőtáborozásakor vettek mintát, amely pozitív lett. A 75 kilós kötöttfogású Novak 11. volt a 2014-es világbajnokságon.

A WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét.