A kenyai parlament megszavazta a doppingtörvényt

2016.04.19. 20:36

A kenyai parlament kedden elfogadta a doppingellenes rendszerének megreformáláshoz szükséges törvényi szabályozást, amely így már megfelel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elvárásainak.

 „Nagy nap ez a mai, elfogadtuk a doppingellenes törvényt. Olimpia, jövünk!" – nyilatkozta a helyi Capital FM rádiónak Hassan Wario sportminiszter. Ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, Uhuru Kenyatta köztársasági elnöknek még alá kell azt írnia.

Kenyát a WADA már tavaly elmarasztalta, először februárig, majd április 5-ig adott haladékot arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően átalakítsa. Az ügynökség április 7-én további egy hónap haladékot adott, s jelezte, amennyiben nem történik érdemi lépés, Kenyát a nem megfelelő országok közé sorolják be, ami súlyos következményekkel is járhat. A WADA május 12-i elnökségi ülésén tárgyalja Kenya ügyét.

Kenya hosszú ideje áll doppingvádak kereszttüzében, miután a helyi doppingellenőrzések rendszere átláthatatlan és zavaros, ráadásul a 2012-es londoni játékok óta az ország 40 atlétája akadt fenn különböző vizsgálatokon. Tavalyi sajtójelentések szerint az atlétikai vezetők Kenyában rendszeresen elkenték a pozitív eseteket, vagy segítettek a sportolóknak, hogy kikerüljék az ellenőrzéseket.