A kenyai sportot is bedöntheti a doppingbalhé

2016.07.10. 09:18

A német ARD tévécsatorna és a brit The Sunday Times egy újabb dokumentumfilmmel bizonyítja, hogy a kenyai futók, illetve a velük együtt készülő sportolók körében általános a doppingolás, írja az AFP.

 
Az elmúlt három évben több mint 40 kenyai atléta bukott meg a doppingteszten, ami megkérdőjelezi sikeres közép- és hosszútávfutóik tisztaságát is.  

Az országban a doppingellenőrzés is gyenge, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) többször figyelmeztette Kenyát, hogy ha nem teszi rendbe az ellenőrzést, akkor felfüggeszthetik, és atlétáik nem indulhatnak nemzetközi versenyeken. Hosszas halogatás után megszületett a doppingellenes törvény, ami büntethetővé tette a doppingolást, de ettől még nem indult el a változás.

A mostani dokumentumfilm készítői az iteni magaslati edzőtáborba jutottak be, és forgattak rejtett kamerával. Több doboznyi EPO-t és használt fecskendőket is felvettek. 

Az EPO az edzőtábor közelében lévő gyógyszertárakban is hozzáférhető. Az újságírók két orvost is megszólítottak. Az egyikük azt állítja, hogy több mint 50 sportolónak adott EPO-t, hogy három hónap alatt drámai mértékben fejlesszék állóképességüket. 

„Még ha doppingvizsgálatra is viszik a sportolókat, nem fognak találni náluk semmit, ez az, amit a topatléták szednek" – mondta az orvos, akit az ARD információi szerint később letartóztattak. 

Megszólaltattak egy arcát elfedő edzőt is, akinek állítólag olimpiai bajnok tanítványa is van. „Azoknak a sportolóknak a többsége, akik a semmiből kerülnek elő, doppingolnak" – állította. 

Japhter Rugut a Kenyai Doppingellenes Ügynökség vezetője elismerte, hogy vannak problémák, de a rendőrséggel együtt keresik azokat az orvosokat és atlétákat, akiknek köze van a doppinghoz.