Ájulásig futotta magát, meg is lett a világcsúcs

2017.02.10. 12:44

A kenyai Peres Jepchirchir 65 perc 6 másodperccel, a női világrekordot megdöntve nyerte az Egyesült Arab Emirátusokban rendezett RAK félmaratont. Jepchirchir három másodpercet javított Florence Kiplagat korábbi csúcsán.

A 23 éves Jepchirchir tavaly a félmaraton világbajnoka is volt, de nehezen indult a felkészülése, tüdőgyulladása miatt közel három hónapig nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni.

A verseny elején egy hétfős boly lépett meg, de tíz kilométer után már csak ketten maradtak elöl. Jepchirchir Mary Keitanyval lerázta magáról a maratonon olimpiai bajnok Jemima Sumgongot és Tirunesh Dibabát is. Jepchirchir 15 kilométernél ritmust váltott, és a célig egyedül futott. Illetve nem teljesen, mert egy férfi iramfutó mögött haladt. Ő is kellett a világcsúcshoz, mert 15-nél még a világrekord részidején kívül volt Jepchirchir.

A kenyai futónő nagyon megnyomta az utolsó hatot, ájulásig hajtotta magát, ahogy beért a célba, összeesett, kézben kellett elvinni. Keitanyra végül nyolc másodpercet vert.

A férfiaknál a kenyai Bendan Karoki nyert 59:10-zel.