Szabotázs, hogy letiltották a döntőről a világbajnok legkeményebb ellenfelét?

2017.08.09. 16:31

A férfi 400 méteres síkfutás keddi döntőjében üres maradt az egyik pálya, a későbbi világbajnok Wayde Van Niekerk legveszélyesebb ellenfele, Isaac Makwala hiányzott. Az első hírek szerint a botswanai betegsége miatt nem vállalta a futást, de kiderült, ő indult volna, csak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) orvosai tiltották le.

Makwala több más atlétához hasonlóan az egyik hotelben kapta el a hányással, hasmenéssel járó norovírust. Az atléta is megszenvedett vele, hányt is, de ennek ellenére elég fittnek érezte magát, hogy fusson a 200 méteres előfutamban, majd a 400 méter döntőjében is. A világbajnokság orvosi csoportja azonban nem engedte, mert a brit egészségügyi szabályok szerint 48 órás karanténba kell helyezni a norovírust elkapókat. Ez a karantén szerdán két órakor járt le.

A botswanai az orvosok figyelmeztetése ellenére megpróbált bejutni a stadionba, de már a kapuknál visszafordították. Erről felvétel is készült.

Az IAAF arra hivatkozik, hogy az orvosaik a karantént tesztvizsgálat után rendelték el Makwala esetében is, de a botswanai szövetség vitatja ezt, a futó csak egyetlen tünetet produkált, és amiatt tiltották ki. A botswanai szövetség elnöke, Falcon Sedimo az ügy kommunikációját is kritizálta, azt állítja, ők nem kaptak hivatalos értesítést Makwala visszaléptetéséről, csak a médiából tudták meg.

„Nem voltam igazán beteg. Csak hánytam. Ahogy bármelyik más atléta, hánytam. Tudtam volna futni, mert jól sikerült a bemelegítésem, és mindent jól elvégeztem." – nyilatkozta Makwala.

„Egyáltalán nem hallgattak meg, csak azt mondták, hogy nem futhatok, mert beteg vagyok" - Néha azt gondolom, hogy ez szabotázs volt" – nyilatkozta Makwala az ITV  csatornának.

000 R93YP

„Elgondolkodtam azon, hogy akkor engedtek-e volna futni, ha brit lennék?" - tette fel a kérdést az afrikai atléta. Makwala óriási formában volt a vb előtt, ő lett az első atléta, aki ugyanazon a napon tudott 400-on 44 másodpercen belüli, 200-on 20 másodpercen belüli időt futni.

Az ügyet a világbajnok Van Niekerk is kommentálta, szívszorító pillanatnak nevezte. „Azt kívánom, bárcsak velem futott volna. Legszívesebben neki adnám az érmemet."

A korábbi 400 méteres világbajnok Michael Johnson szörnyen rossznak nevezet az IAAF döntését, ami szerint konspirációs teóriáknak is teret ad. Vajon miért pont Van Niekerk igazi kihívója nem indulhat 200-on és 400-on sem? Egy korábbi brit sprinter, Dai Greene pedig arra emlékezett, hogy a 2010-es Nemzetközösségi Játékokon ő is nagyon rosszul volt, de Indiában senki nem akarta ellenőrizni az állapotát.

Frissítés: elég furcsa döntés született Makwala ügyében, ugyan lezajlottak már a 200 méter előfutamai, de a botwsanainak lehetőséget adnak, hogy elődöntőt fusson. 19.40-kor ellenfelek nélkül startolhat el, hogy 20,53-as időnél jobbat fusson. Ha ez sikerül neki, akkor ott lesz a legjobb 24 között.