Ellenfél nélkül kaphatja Budapest a 2023-as atlétikai vb-t

2017.10.12. 10:17

Budapestnek egyre nagyobbak az esélyei arra, hogy 2023-ban az atlétikai világbajnokság rendezője legyen. A korábban lehetségesnek tartott ellenfelei nem is pályáznak 2023-ra.

Bár pályázatot még nem adott be Budapest, már megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF), ahogy erről korábban a magyar szövetség elnöke, Gyulai Miklós is beszámolt.

Az Insidethegames szerint Budapest most még jobb helyzetbe került, mert az idén sikeres ifjúsági vb-t rendező és éppen ezért támogatott Nairobi úgy döntött, hogy leghamarabb csak 2025-ben rendezne felnőtt vb-t. Az afrikai szövetség elnöke, Hamad Malboum Kalkaba is azt mondta, miután egyeztetett az IAAF-elnök Sebastian Coe-val, hogy 2023 még túl korai Afrikának.

Az atlétikai világbajnokságoknál eddig nem működött az a vetésforgó, ami az olimpiáknál – Európa például egymás után hétszer rendezett vb-t – , de úgy tűnik, most hasonló rendszer alakulhat ki. 2019-ben Ázsia (Katar), 2021-ben Amerika (Egyesült Államok) lesz a házigazda. Eddig legalább négyévenként volt európai vb, nem véletlen, hogy az európai szövetség elnöke, Svein Arne Hansen is azért lobbizik, hogy 2023-ban térjen vissza a vb Európába.

A magyar szándék egyetlen gyengesége, hogy jelenleg nincs vb-re alkalmas stadionja. Ígéret viszont van rá, Csepel északi részén épülhet fel egy 40 ezres aréna.

A vb-ről várhatóan 2018 őszén dönt majd az IAAF.