Hatalmasat ünnepelt a győztes, aztán kizárták

2018.03.04. 14:14 Módosítva: 2018.03.04. 15:53

A brininghami fedettpályás atlétikai világbajnokság Márton Anita sikerén túl leginkább a botrányok miatt marad emlékezetes. De mondhatnánk úgy is, hogy a férfi 400 méter döntője méltó volt a felvezetéshez. Pár napja ugyanis, a versenyszám selejtezőjének az egyik előfutamában történelmi módon mind az öt futót kizárták pályaelhagyás miatt.

A döntő is hasonlóan drámai fordulatokat tartogatott. Az első helyen Óscar Husillos ért célba, a spanyol Európa-csúcsot és új világbajnoki csúcsot jelentő 44,92 másodperces eredménnyel győzött, majd önfeledt ünneplésbe kezdett, áldotta az eget, a nézőket, megfutotta a tiszteletkört, aztán kizárták.

Méghozzá nem csak őt, de a második helyen befutó dominikai Luguelín Santost is, aki már a fotózkodáson is túl volt kérészéletűnek bizonyuló ezüstjével.

Így végül a harmadik helyen befutó cseh Pavel Maslaké lett az aranyérem, a cseh sprinter zsinórban harmadszor nyerte meg a számot a világbajnokságon. 

A döntőt követően a spanyolok érthető módon eléggé kiakadtak, vitatták, hogy pályaelhagyásért kizárt versenyzőjük rálépett a vonalra, hivatalosan is megtámadták a döntést, de nem jártak eredménnyel.  Santost vélhetően lökdösődésért zárták ki.

A legnagyobb felháborodást az váltotta ki a spanyolok körében, hogy a végül második helyre előlépő amerikai Michael Cherry a képek tanúsága szerint sokkal látványosabban elhagyta pályáját, mégsem jutott a kizárás sorsára.

Fedettpályás atlétikai vb, Birmingham:

400 m, világbajnok: Pavel Maslák (Csehország) 45,47 másodperc 2. Michael Cherry (Egyesült Államok) 45,84 3. Deon Lendore (Trinidad és Tobago) 46,37 

(MTI, Index)