Harminchat éves országos csúcsot javítottak meg a Gyulai Memorialon

K EPA20191005105
2020.08.19. 18:29 Módosítva: 2020.08.19. 20:50

Kozák Luca 12,71 másodperccel új országos csúcsot ért el 100 méteres gátfutásban, a Gyulai Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon.

A koronavírus-járvány miatt a tizedik Gyulai Memorialt a korábbiakhoz képest egy kicsit gyengébb mezőnnyel, de így is több tucatnyi világsztárral rendezték meg Székesfehérváron, ahol több magyarnak is sikerült az első háromban végeznie.

A 100 gáton elég nívós rajtlista jött össze, az Európa-bajnok Elvira Herman, a 60 gát Európa-bajnoka, a holland Nadine Visser és az amerikai Sharika Nelvis számítottak a legnagyobb neveknek. Kozák Lucával is számolni kellett, hiszen elég jó formában volt, az országos bajnokságon a 100 méteres síkfutást is megnyerte a gát mellett, és nemrég 12,83-ra javította egyéni rekordját.

A rajtot Kozák nagyon elkapta, rögtön az élre állt, Visserrel próbálta tartani a lépést. Ez sikerült is neki, végig tapadt rá, csak néhány századdal kapott ki. Visser 12,68-cal a világ idei legjobb eredményét érte el. Kozák 12,71-cel ért célba, Siska Xénia 36 évvel ezelőtt futott 12,76-os országos csúcsát javította meg.

A kalapácsvető számokat már kora délután letudták a Bregyó-közi Atlétikai Centrumban, a férfiaknál nem sokon múlt Halász Bence első helye, hét centivel kapott ki a lengyel Wojczieh Nowickitől.

A főprogram első száma a férfi 400 méteres gátfutás volt, ahol a 2011-es világbajnok David Greene számított a legnagyobb névnek. A brit futó gyorsasága mára kicsit megkopott, csak a negyedik lett. Az első helyen az amerikai David Kendziera futott be, a második az észt Mägi lett, míg a harmadik helyet Koroknai Máté szerezte meg.

Női távolugrásban is összejött egy magyar harmadik hely, Lesti Diána 6,65 méteres egyéni csúccsal lépett dobogóra. Legjobb ugrásával némi szerencséje is volt, elég jelentős, 5 méter/szekundumos hátszelet kapott. Az első helyről egyetlen centi döntött, a belarusz Nasztaszja Mironcsuk-Ivanovna 6,77-tel nyert az ukrán Marina Beh-Romancsuk előtt.

Férfi diszkoszvetésben bombaerős mezőny gyűlt össze, az aktuális világbajnok Daniel Stahl többek között a 2017-es és 2015-ös világbajnokkal, a litván Andrius Gudziussszal és a lengyel Piotr Malachowskival küzdhetett meg. Stahl 66,52 méterrel adta meg az alaphangot, és ezzel a harmadik sorozatig az élen is állt. Ekkor jött a litván, és 67,08-cal ledobta őt. A negyedik sorozatban aztán Stahl visszavágott, 67,31 méteres dobásával győzött.

A verseny talán legnagyobb sztárja a 200 méteres világbajnok, Noah Lyles volt. Az amerikai sprinter eredetileg csak százon futott volna Székesfehérváron, de végül a kétszázat is bevállalta, miután megnyerte a rövidebb távot 10,05 másodperccel. Lylesnak összejött a duplázás, bár sokáig fej fej mellett haladt az olasz Eseosa Desaluval, az utolsó húsz métert ő bírta jobban, 20,13-mal ért célba. Lyles ezúttal nem húzott elő show-elemet, de az 1968-as olimpiára és a Fekete párducok polgárjogi mozgalomra utalva, fekete kesztyűs kezét emelte az égbe.

A 110 gáton a világbajnok Grant Holloway volt a favorit, bár három futónak, Andrew Pozzinak, Orlando Ortegának és Wilhelm Belociannak is elég jó szezoncsúcsa volt. Holloway nagyon meggyőzően kezdett, úgy tűnt, be is húzza a futamot, de az utolsó gátról lejőve hibázott egy kicsit, ezt pedig Ortega ki tudta használni, és végül egyetlen századmásodperccel legyőzte a világbajnokot. A mezőnyben két magyar is volt, Szűcs Valdónak sikerült jobban a futás, 13,74-gyel a hetedik lett. Baji Balázs 13,86-tal nyolcadikként futott be.

Férfi hármasugrásban két 18 méter feletti ugró, Pedro Pablo Pichardo és Christian Taylor is ott volt a mezőnyben. Taylor már sokszor nyert a Gyulain, most is ő volt a favorit. Pichardo és Taylor centire azonos ugrással, 17,02 méterrel kezdett, de már ekkor eléjük került a Burkina Fasó-i Hugues Fabrice Zhango, ő 17,21-gyel indított, majd a második sorozatban egy 17,40-et hozott össze. Mindhárom ugró a negyedik körben érte el legjobb eredményét, de az első helyet nem adta át Zhango, 17,43-mal erősítette meg. Ez egyébként a világ idei legjobb eredménye. A második Taylor lett 17,34-gyel, Pichardo 17,28-cal harmadik.

 A Gyulai Memorialt egy nem megszokott versenyszámmal, a 600 méteres síkfutással zárták, amin a 800-as világbajnok Donovan Brazier próbálta meg a világ legjobb idejét megfutni. Ez nem sikerült az amerikainak, de a számot azért megnyerte. Magyar siker is volt a számban, Vindics Balázs a harmadik lett. 

Borítókép: MTI / EPA Fotós: Srdjan Suki