A olimpiai bajnoki cím sem volt garancia a Gyulai Memorialon

DSC4018
2021.07.06. 20:45
Minden idők legerősebb Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíját rendezték kedden a székesfehérvári Bregyó-közben. De ez még nem minden: a speciális pontszámítás alapján kiderült, hogy ennél színvonalasabb atlétikai viadalt idén még nem rendeztek a világon! Hullottak a versenyrekordok, de a csillagok is, mert olykor még az sem volt garancia a győzelemre, ha az illető olimpiai bajnok...

Emmanuel Sophia 13,68 másodperces idővel nyerte a 11. Gyulai István Memorial – Magyar Nagydíj első számát, a hölgyek 100 méteres síkfutását. Tessék? Mennyivel?

No de ha tudjuk, hogy a versenyszám neve Mennyit futsz százon? volt, továbbá azt az információt is közöljük, hogy a kisgyerekek részére rendezett amatőr versenyt egy tizenegy éves budafoki kislány nyerte meg, akkor már mindjárt más szemmel nézzük a tündéri barna bőrű leánykára, akinek az édesapja nigériai, az anyukája pedig magyar, és aki a BMTE-ben atlétizál Bartha Attila, a legendás mester keze alatt. És még csak szeptemberben megy hatodik osztályba az újbudai Grosics Gyula Általános Iskolában!

Nem vagyok elégedett, futottam már 13,62-t is, most be akartam menni 13,6 alá, de nem vagyok szomorú. Remek élmény volt itt versenyezni, nekem Kozák Luca a magyar példaképem, a külföldiek közül pedig Elaine Thompson. És igen, olimpiai bajnok szeretnék lenni, akárcsak ő – mondta egy szuszra.

Na tessék! És miután felhívtuk Bartha Attilát, a mestert Tallinnban, a junior Európa-bajnokságon, ahol másik tanítványát, a 400 gátas országos bajnok Molnár Jankát segíti, azt is megtudtuk, hogy Szofi toronymagasan kiemelkedik a korosztályából, minden hazai versenyt utcahosszal nyer, és egyáltalán nem irreális remény az, amit fiatalos lendülettel megfogalmazott az imént.

A délután egyik – ha nem a – fénypontjának a női 100 méteres síkfutás ígérkezett, és az is lett! Hogy meglepetés-e vagy sem, hogy Rio olimpiai bajnoka, Elaine Thompson megverte az idei rangelső és Londonban, valamint Pekingben diadalmaskodó Shelly-Ann Fraser-Pryce-t, azt döntse el az olvasó. Mindenesetre a két jamaicai zseni párharca elképesztő időket hozott, Thompson-Herah 10,71 másodperces majdnem egyéni és nem majdnem versenycsúccsal győzött a 10,82-t futó Fraser-Pryce előtt.

Jó formában voltam, ennek ellenére meglepett az idő, ami egy század híján az egyéni csúcsom. Hogy mi lesz Tokióban, arról nem szeretnék nyilatkozni – mondta a győztes, de azt nyugodtan mondhatta volna, hogy szenzációs lesz a váltójuk vele és Fraser-Pryce-szal. 

A férfiak hasonló számában a dél-afrikai Simbine 9,84 egyéni és versenycsúccsal járult hozzá minden idők talán legjobb Gyulai István Memorialjának eredménylistájához. 

A 110 gátat Grant Holloway nyerte 13.08-cal, Szűcs Valdó, tokiói résztvevőnk 13,47-tel ötödik lett, a hölgyeknél egy Puerto Ricó-i klasszis, Jasmine Camacho-Quinn győzött 12,34-gyel, Kozák Luca hetedik lett, ideje 12,85 másodperc. 

Mindezt már Schmitt Pál egykori köztársasági elnök is látta a nézőtérről, aki Deutsch Tamás, az MTK elnöke és az Európai Parlament képviselője társaságában figyelte a történéseket. (fivére a Memorial szervezőbizottságának elnöke.)

Az újabb versenycsúcsra nem kellett sokáig várni, 400 méter női gáton a holland Femke Bol hazavágta az amerikai és a jamaicai futókat, 52,81 másodperc az új Memorial-rekord. Itt a kanadai Sage Watson csak hetedik lett, de őt nem ezért szeretjük. Róla a napokban elterjedt, hogy Only Fans oldalt indított, ahol a fizető nézők csodálhatják meg a mutatós atlétanőt – hiányos öltözetben. 

Férfi 200 méteren a kanadai André De Grasse 19.97, az amerikai Kenneth Bednarek is 20 másodpercen belülre került, egyetlen századdal. 

Egy magyar fiatal, a 19 éves Illovszky Dominik – az egykori szövetségi kapitány és legendás Vasas-edző, Illovszky Rudolf unokája – a viharos ellenszélben 10,71 másodperccel nyerte a futamát 100 méteren. A 100 méter női gát első futamát is erősen hátráltatta a „pofaszél”, ahogy a tokiói olimpiáról épphogy lemaradt Kerekes Gréta fogalmazott. 

A női gerelyhajítást a litván Liveta Jasiunaite nyerte 62,73 méteres versenycsúccsal, a magyar olimpikon Szilágyi Réka 57,55 méteres dobással negyedik lett. 

A rekkenő hőségben már a sajtóközpont árnyékos rejtekében megmaradni is komoly kihívást jelentett, és akkor képzeljük el, odabent a dobókörben vagy a rekortánon mit szenvedtek az atléták! Mindez azonban nem akadályozta meg az új-zélandi Tomas Walsht abban, hogy 22,22 méterre lökje a súlygolyót, és félméteres előnnyel megnyerje a versenyt. 

A női 400 méternek nem a jamaicai Stephenie Ann McPherson volt az esélyese, mégis ő győzött, mert egyetlenként volt képes 50 másodperc alá kerülni (49,99 mp). 

A női távolugrásban Nguyen Anasztázia ötödik lett 653 centivel, győzött az ukrán Maryna Bekh-Romanchuk 679-cel.

A jamaicai Shericka Jackson 21,96 mp-cel először került 22 másodpercen belülre hazánkban női 200 méteren a Memorialok történetében, tehát ez is versenycsúcs lett, ezen az estén már a sokadik. A kétszeres világbajnok (2015, 2017) holland Dafne Schippers idei legjobbjával, 22,70 másodperccel harmadikként felfért a dobogóra, és cseppet sem volt szomorú.

Most járok másodszor Magyarországon, tavaly is itt voltam a Memorialon, az első versenyem volt a járvány után – mondta lapunknak a 29 éves sprinter. – Örülök a 22,70-nek, ez az idei legjobb eredményem, jó úton vagyok a tervem megvalósítása felé, hogy döntőbe jussak a tokiói olimpián. Sokan azt kérdezik tőlem, van-e realitása annak, hogy elérjem a 2015-ös, 2017-es formámat. Nos, a 21,63, amit hat éve futottam, annyira jó idő, hogy annak a megismétlése nem reális. Annak is örülök, hogy egyáltalán tudok futni, mert másfél éve annyira súlyos gerincsérvem volt. Remekül éreztem magam Székesfehérváron, jóllehet nem tudom kimondani a város nevét, de sokakkal ellentétben szeretem ezt a nagy hőséget. Ha megint hívnak, ismét szívesen eljövök!

A jamaicai Stephenie Ann McPherson 49,99 másodperccel egyetlenként futott 50 másodpercen belül a nők egykörös versenyében.

3000-en az etióp Edris Muktar 7:30,96 perccel versenycsúcsot futott, hogy hányadikat, azt már nem is győztük számolni. A férfi 800 győztese a brit Elliot Giles (1:44,89 perc).

Az ügyességi számok közül a legjobb eredményt a férfi hármasugrás hozta, a portugál Pedro Pichardo 17,92 méterig repült, itt az amerikai Donald Scott negyedik helye a negatív meglepetés. A férfi diszkoszvetést 67,71 méterrel nyerte a svéd Daniel Stahl, magasugrásban a fehérorosz  Maksim Nedasekau nyert 237 centivel. 

A végére maradt a férfi 400 méter, amelyet a sérült Van Niekerk távollétében a jamaicai Steven Gardiner nyerte 44,47 másodperccel. 

A Spiriev Bozsidár-díjat, a verseny relatíve legjobb eredményéért a jamaikai Elaine Thompson-Herah kapta, aki női 100-on 10,71-et repesztett. A legjobb magyar atlétának pedig Kozák Luca (100 m gát) bizonyult, 12,85-ös idejével. 

(Borítókép: Kaszás Tamás  / Index)