Kenyában készült, majd Bécsben lett magyar bajnok a kistérségi maratonista

D  YT20221009062
2023.04.28. 12:40
Kenyai edzőtáborokban acélosodott a huszonhárom éves falusi maratoni futó, aki magyar bajnok lett Bécsben.

Nem röstelkedik a falusi mivolta miatt, inkább büszke arra Szemerei Levente, hogy egy kétezres lélekszámú tolnai kisközség lakosaként – a Szekszárdi Sportközpont atlétájaként – lett magyar bajnok az elmúlt hétvégén a bécsi nemzetközi maratoni futó versenybe „ágyazott” országos bajnokságon. Külön öröm számára, hogy egyéni csúcsát megjavítva lett a magyar indulók legjobbja, a 2:16:35 órás teljesítményével viszont nem lehetett maradéktalanul elégedett. A bécsi verseny második órájában az időjárás szinte már nyáriasra melegedett, ami úgy lelassította, hogy legalább 2 perc a lábaiban maradt. Annak ellenére, hogy idén két kenyai edzőtáborban is alkalma nyílott ereje és állóképessége acélozására…

Zöld kártyát még remélhet

„A meleg sok futóval kibabrált, a nagyobb bajt viszont inkább az okozta, hogy a szervezők nem álltak a helyzet magaslatán, aki nem az élmezőnyben futott, az szomjan maradt, nem jutott hozzá annyi frissítő italhoz, amennyire szüksége lett volna. Önkritikus vagyok, amikor elismerem, hogy 2:14 órás idővel sem mentem volna sokkal többre, mert a budapesti világbajnokság nevezési szintideje ennél sokkal szigorúbb, a 2.09:40 órától Bécsben egyéni csúcsom megjavításával is jóval elmaradtam” – nyilatkozta az Szpress Hírszolgálatnak a pályán, szabadtéren és fedettben, valamint mezei terepen összesen hat bajnoki elsőséggel büszkélkedő 23 éves atléta.

Mivel Levente sem a legjobb időeredményével, sem a világrangsorban jelenleg elfoglalt helyével egyelőre nem tekintheti magát a budapesti csúcsrendezvény szereplőjének, csak abban bízhat, hogy a hazai szövetség javaslatára zöldkártyát kap a nemzetközi szövetségtől. Amit az előlegezett bizalom jelének tekinthet, illetve annak, hogy a közelgő világbajnokság házigazdája a magyar főváros. A nevezési szintek teljesítésének határidője május 31-én jár le, ezt követően várhatóan két héttel később kerülhet napirendre a zöldkártyások meghívásának kérdése.

Amióta tudom, hogy Budapest a rendező város, egyre csak az jár a fejemben, hogy ezt a lehetőséget vétek lenne kihagyni

– folytatta Szemerei, aki atlétatársaival együtt egy csütörtöki létesítménybejárás résztvevőjeként léphette át először a Nemzeti Atlétikai Központ kapuját.

Gáton, mezőn, sokszor magányosan

Az a község, ahol Szemerei él, egy Szekszárdtól 15 kilométerre eső, alig kétezer lélekszámú tolnai kisközség. Levente nem tartozik a település ismert lakosai közé, pedig sportolóként már igen sokat tett le az asztalra. Szedrest sokkal inkább kötik össze néhai Bezerédj István reformkori politikussal, Tolna vármegye első népképviselőjével, aki többek között azzal tűnt ki, hogy ő volt az első önként adózó magyar nemesember, aki sokat tett a jobbágyok felszabadításáért is. Az 1856-ban, 59 esztendősen elhunyt politikusra a róla elnevezett kastély emlékeztet, amelynek falai között ma egy speciális gyerekotthon működik.

„Szeretem Szedrest, innen indulva járom be a világot, jutok el az edzőtáborokba és a nagy versenyekre. Nem mindennapi esemény egy válogatott sportoló életében, amikor falusiként jut el Kenyába, ahol idén először januárban, aztán márciusban is edzéseket tarthattam. Hozzáteszem, magamnak, mert többnyire magamra utalva egyedül készülök, még az edzésterveim nagyobb részét is én írom meg, ugyanis az edzőmnek, Szőke Gergőnek, a Szekszárdi Sportközpont ügyvezető igazgatójának más fontos dolga is akad. Megtanultam egyedül elvégezni a feladataimat, ettől lélekben csak edződni lehet. Gyorsan ráakadtam Szedresen és a környéken a legjobb futóhelyekre, jó lenne egy kisebb műanyag borítású futókör, de beérem az aszfalttal, a földutakkal, és gyakran teljesítem a napi távomat a Sió csatorna közeli töltésén. Olykor remete atlétaként, jobb esetben a hozzám csatlakozó 15-16 éves fiatal futókkal, ritkábban a bajai triatlonsportoló Faldum Gáborral.”

Afrikai erőfölény

Szemerei Levente hosszú sérülés után kapott két afrikai lehetőséget is arra, hogy szinte a nulláról indulva felhozza magát Kenyában, de nem a kenyai csodafutók társaságában, akiket hazájukban lehetetlen küldetés megközelíteni. Tisztában van azzal, hogy a budapesti világbajnokság nevezési szintje toronyként magasodik előtte, de arról is értesült, hogy azt április végéig 71-en nehezebben vagy könnyebben már teljesítették, így a kiadó helyek száma csak 29. Ebből szeretne egyet elcsípni, de azt sem titkolja, hogy 23 esztendős „csikó” hosszútávfutóként várhatóan csak 2026-ban érhet fel teljesítőképességének csúcsára, amikor Európa-bajnokság kínál bizonyítási lehetőséget számára.

Ami pedig a jelenlegi erőviszonyokat illeti, az idei top 15-ös rangsorban 14-en egytől egyig afrikaiak, de valójában az elképesztő 2.03:47 órával idei listavezető Abdi Bashir is az, aki Szomáliából elmenekülve telepedett le Európában, és lett belga állampolgár.

(Borítókép: Szemerei Levente, a 37. SPAR Budapest Maraton Fesztivál maratoni távjának győztese a célban 2022. október 9-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)