Tisztázták a doppingvádak alól, elindulhat Budapesten az olimpiai negyedik helyezett

2023.08.01. 09:33
Tisztázták a doppingvádak alól, így szerepelhet a budapesti atlétikai világbajnokságon Peter Bol, a férfi 800 méter olimpiai negyedik helyezettje.

A 29 éves ausztrál középtávfutó kálváriája január közepén kezdődött, amikor egy versenyen kívül levett mintájának A próbája pozitív eredményt hozott, ezért ideiglenesen felfüggesztették a versenyengedélyét. A teszt szerint Bol EPO-t használt, amit ő tagadott, a B próba pedig őt igazolta, ugyanis a második mintában nem találtak tiltott anyagot a szakemberek.

Ezek után a futó felfüggesztése megszűnt, ám az ügy nem zárult le, és a sport tisztaságáért felelős ausztrál szervezet (SIA) egészen mostanáig vizsgálódott. A mintákat egy másik, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált laboratóriumban is megvizsgáltatta, illetve a WADA egyik EPO-val foglalkozó szakemberét is bevonta, és végül – keddi bejelentése szerint – arra jutott, hogy Bol A mintája is negatív.

„Fals pozitív eredmény volt, ahogy mindig is mondtam. Senkinek sem szabadna azt átélni, amit nekem kellett ebben az évben” – reagált Bol az SIA bejelentésére. – „Most már minden figyelmem a közelgő budapesti világbajnokságon van.”

Az ausztrál sportági szövetség szerint az ügy számos súlyos kérdést felvet az EPO WADA-laboratóriumokban történő vizsgálatával kapcsolatban.

Peter Bol és a többi atléta is megérdemli, hogy garanciát kapjon arra, hogy ehhez hasonló eset többé nem fordulhat elő. Ezt várjuk az SIA-től és a WADA-tól

– írta közleményében a szövetség.

A budapesti vb-t, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek otthont adó Hősök terén.